Петък, 18 октомври 2024

18.10.2024

Последвайте ни

Керанка Далакманска представи в Добрич книгата си "Петият ъгъл"

Камерната зала на ДТ „Йордан Йовков“ в Добрич отвори врати за почитателите на поезията и  новата поетична книга „Петият ъгъл“ на Керанка Далакманска. Водещият на литературното събитие Драгомил Георгиев представи накратко творческия път на авторката.

Керанка Далакманска е автор на 14 книги. Сред тях са „ Отворена врата“, „Споделено“ за проф. Гочо Гочев, Юбилейни документални книги за радио „Каварна“, „Сърцето на Каварна е в морето“, „ Безсънни мигове“.

Далакманска публикува в литературни сборници и алманаси у нас и в чужбина. Нейни книги има в Народна библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Публична библиотека в Лондон, Конгресна библиотека във Вашингтон, Национална библиотека в Букурещ, както и в университетски, регионални и местни библиотеки в страната и чужбина. Керанка Далакманска е автор на шест документални филма. 

За седмата поред стихосбирка „Петият ъгъл“ говори Диана Стефанова – приятел на писаното слово. „Петият ъгъл е онзи ъгъл, който винаги остава скрит и зад който се спотайват всички наши мечти, надежди за някога, после, след време… или както казва редакторът на книгата писателят Георги Джилянов – Петият ъгъл е този, който сочи към нашата същност в едно измерение чувствеността. Тук времето губи своята посока и се лута в лабиринта на всички пространства, защото поезията е разходка в отвъдното - това което никога не виждаме, но чувстваме с душите и сърцата си.

Петият ъгъл, приятели, е и онзи ъгъл зад, който се крием ние или онази наша недоизживяна и недоизказана същност, която не спира да мечтае и да се надява. Зад петия ъгъл живеят чудесата, там думите шетат и подреждат страниците на живота, майките все още посрещат децата си и говорят с тях, не само в съня им. Там болката, скрита в душата, до която лекар не стига, намира покой.

Такъв е светът на Керанка. В него има място за всеки, който чува с душата си и вижда с третото си око. Добре дошли в нейния свят! Само, моля ви, влезте чисти и стъпвайте тихо! Защото тук между страниците на живота се вграждат светулка над трева и песен на щурец в нощта, тук мислите редуват се усмихнати, осъмнали танцуващи и дишащи. Тук киното е нямо, екранът е от старо ветрило, а салонът е потънал в тишина… и после гонг, режисьор, епилог ви предлагат любов без завеса, прожектор и сцена със акорд на безкраен живот“, сподели Диана Стефанова.

Актрисата Мария Гинкова прочете стихове на Керанка Далакманска. Полина Пенева – 11 кл. и Христина Цонева – 7 кл., възпитанички на д-р Росица Бояджиева от класа по флейта, от СУ „Св. Климент Охридски“, потопиха присъстващите в магията на музиката, за да стоплят мисълта и душите.  

Керанка Далакманска сама отговори на въпроса защо „Петият ъгъл“? "Продължаваме да търсим себе си, продължаваме да искаме да имаме повече духовност, да се разбираме повече, да се усмихваме повече, да се обичаме повече, от всичко по повече. В „Петият ъгъл“ е скрито всичко това и остава само да го реализираме", сподели тя.

„Петият ъгъл съм аз, който продължавам да търся“, сподели авторката с публиката

  

c