Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Казанлък работи с побратимените си градове по разнообразни направления, каза кметът Галина Стоянова

Побратимяването на Казанлък с виетнамския град Лай Чау е поредното доказателство за желанието на страната ни за сътрудничество с Виетнам, а високопоставеното присъствие по време на подписването на Меморандума го потвърждава. Това каза пред журналисти кметът на община Казанлък Галина Стоянова. Тя подчерта, че сътрудничеството между двете населени места няма да бъде само в сферата на туризма, а и в много други направления. 
Подписването се състоя по време на официалното посещение на българската делегация в Социалистическа република Виетнам, а на официалната церемония присъстваха председателят на Народното събрание Росен Желязков и председателят на Националното събрание на Виетнам Въонг Дин Хюе.
Подписването на този Меморандум е една чудесна възможност да установим нашите отношения в посока възстановяване на контактите с Виетнам, посочи тя и напомни, че преди 1990 година в Казанлък и в България са пребивавали много виетнамци. “Те обичат България, българската реч. По време на посещението се изразиха много приятни спомени, което е още едно доказателство, че побратимяването ще има своите ползотворни решения и успехи”, каза Стоянова.
Меморандумът включва създаване на връзки между учебните заведения, посочи тя и отбеляза, че Виетнам има сериозни постижения в областта на образованието и със сигурност ще бъде обменян опит в тази сфера. По отношение на туризма тя отбеляза, че Виетнам има много добра инфраструктура и висок стандарт на предлаганите туристически услуги. “В провинция Лай Чау има Фестивал на орхидеите, който е толкова пищен, колкото и нашият празник на розата и може би за това посланикът на Виетнам и нашият посланик там са избрали именно тази провинция”, допълни Галина Стоянова.
Посещението в Ханой беше с много строга програма, която даде възможност на делегацията да се срещне с държавното ръководство на Виетнам, по-широка основа за взаимодействие за икономическо развитие.
Побратимяването на Казанлък с толкова градове не е чисто протоколно и не се изразява само в изпращане на делегации, подчерта Галина Стоянова. Тя отбеляза, че се работи по разнообразни проекти в различни направления. “С френския град Граас работим изключително добре по отношение на туризма, подготвени са туристически паспорти, които ще бъдат обмен за гражданите на двата града. Имаме проекти с побратимен град и в Китай - наши ресторантьори са гостували на техни фестивали. В Япония правим проекти, свързани с посещението на Царица Роза и фолклорния ансамбъл, а в Южна Корея работим по създаването на проекта за умен град, който ни подариха представители на Сеул и който тепърва ще кандидатства за финансиране там”, разказа тя. Стоянова подчерта, че целта на администрацията е да извлича най-доброто от културата, бизнеса, икономиката, а не само на основа на производството на етеричномаслени култури.

c