Петък, 10 май 2024

10.05.2024

Последвайте ни

Катастрофа с 16 участници симулираха в Добрич (ВИДЕО)

Учение в Добрич: Мащабна катастрофа, горски пожар и разлив на гориво

В рамките на Регионално учение по безопасност на движението по пътищата по булевард “Добруджа” в областния град бе симулирана мащабна катастрофа, придружена с горски пожар и разлив на гориво. В катастрофата участват три автомобила, единият от които е автобус, превозващ 13 пътници, тежко пострадали са тримата пътници в леките автомобили.

"На всички им е оказана първа помощ от екипа на Спешна медицинска помощ от ЦСМП Добрич, съответно движението не беше спирано и го играхме в реални условия, не без помощта на колегите от ОД на МВР в Добрич, които се погрижиха за нашата безопасност и безопасността на гражданите, така че да протече безопасно занятието", каза главен инспектор Тихомир Катранджиев, началник Сектор “Пожарогасителна и спасителна дейност” към РДПБЗН Добрич

За изваждането на пострадалите от леките автомобили се наложи използването на пневматична ножица, бе отрязана и част от мантинелата, тъй като е повредена и трябва да се освободи платното за движение.

"В същото време колегите от ОД на МВР Добрич от Следствена екип извършват следствени действия и специализиран автомобил на Сектор "Специализирани оперативни дейности" от РДПБЗН Варна, на които им е в района аварийно-спасителната дейност и в област Добрич извършиха изтегляне на катастрофиралия автобус", допълни главен инспектор Катранджиев.

Вследствие на катастрофата единият автомобил се запали и в сухата растителност зад мантинелата избухна  пожар, който застраши къщите и вилната зона в рамките на симулацията.

"Ситуацията е много близка до реалната ситуация, която би се получила, която, бих казал, с изключение на реалната ситуация, само едно не би било същото - пътя щяхме да го затворим. При реална ситуация, никой нямаше да мисли, че трафикът трябва да върви, ние щяхме да затворим пътя за безопасност на нашите екипи", обяси гл. инсп. Тодор Катранджиев.

От пожарната призовават при възникване на кризисна ситуация гражданите да се обръщат към Спешния център на телефон 112.

"Много от гражданите в първия момент се опитват да гасят пожари и времето, което губят от звъненето до нашето пристигане се оказва фатално и понякога ние няма какво да спасим – в един апартамент говоря или в един лек автомобил. Дай Боже да сте ликвидирали произшествието, преди да сме пристигнали – ние ще бъдем щастливи от такава ситуация и след обаждането, ако могат да окажат някаква помощ, ако имат знанията и уменията за първа помощ на пострадали, това е което трябва да направят. Видяхте, че имаше сериозно задимяване от пожара – да поставят триъгълник на безопасно разстояние. В градски условия е 30 метра, извънградски и магистрала е 100 метра", съветва началникът на Сектор “Пожарогасителна и спасителна дейност” към пожарната в Добрич.

През 2023 година се наблюдава спад от 80% на аварийно-спасителната дейност, но това не намалява интензитета на работата, защото са се увеличили с 60% пожарите без материални щети – сухи треви, храсти, отпадъци.

c