Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Камерен концерт на Стефан Бояджиев и Божидар Бенев през ноември в Добрич

На 15 ноември, от 18.30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“, Община Добрич кани на камерен концерт на пианиста Стефан Божков и цигуларя Божидар Бенев.

В програмата са включени произведения от Бах, Верачини, Рахманинов, Пипков.

Стефан Бояджиев е хоров и оркестров диригент в Държавна опера – Варна, но в този концерт ще се представи като пианист. Той е завършил НУИ „Добри Христов“ - Варна със специалност пиано. Следва в Теоретико-композиторския и диригентски факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София, където профилира хорово и оркестрово дирижиране. Освен концертите с щатния симфоничен оркестър при НМА „Проф. Панчо Владигеров“, има разнородни изяви и в Музикален театър „Стефан Македонски“, Старозагорска опера, с Пазарджишкия и Врачанския симфонични оркестри, Симфониета – Видин, Софийски духов оркестър. През 2013 г. получава магистърска степен по оркестрово дирижиране в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ гр. Пловдив при Маестро Георги Димитров.

От 2013 г. работи като хоров и оркестров диригент в Държавна опера Варна. Постепенно в репертоара си натрупва оперни, оперетни и кантатно-ораториални заглавия като „Макбет“, „Трубадур“, „Вълшебната флейта“, „Любовен еликсир“, „Луд гидия“, „Царицата на чардаша“, „Графиня Марица“, „Веселата вдовица“, „Българи от старо време“, „Кармина Бурана“. Дирижира също и симфонични концерти, оперни и оперетни гали и др.

През 2013 и 2014 г. е солист-пианист в „Концерт за пиано и оркестър №2“ на Рахманинов под съпровода на оркестъра на Варненската опера. Дейността му в родния град включва също и изяви като концертиращ солов и камерен изпълнител, както и акомпанятор на певци и инструменталисти.

Божидар - Матео Бенев свири на цигулка от 5 годишен. Завършва НУИ „Добри Христов“ Варна в класа по цигулка на Румяна Колева. Дипломира се в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив при проф. Недялчо Тодоров и проф. Александър Спиров. Паралелно с това, чрез конкурс влиза в състава на Варненската филхармония, където е помощник – концертмайстор и концертмайстор.

От 2013 г. е в Български камерен оркестър – Добрич, където изпълнява и солови партии. Концертира активно в камерни състави и изнася и солови рецитали. Партнирал си е в различни формации с колеги-музиканти от водещи европейски оркестри като Концертгебау–Амстердам, Радиооркестъра на Париж в Международния фестивал Варненско лято.

Участвал е активно в майсторски класове на изтъкнати цигулкови педагози. Завоювал е престижни награди от различни конкурси: Най-добро изпълнение на творби от Моцарт, 1996 г., Най–добро изпълнение на творба от Виенявски, 2003 г., Лауреат на Чешки конкурс под патронажа на генералния консул на Република Чехия в България, Лауреат  на 14-ти Академичен конкурс „Бах и неговото съвремие", Грамота за високи постижения в областта на музиката от кмета на гр. Добрич, 2002 г., Първа награда от МММК „Надежди, таланти, майстори", 2018 г. /и като солист и в камерно дуо/. Притежава богат и разнообразен репертоар.

Програмата на концерта:

Йохан Себастиан Бах - Шакона

Франческо Верачини - Концерт – соната за цигулка и пиано

Сергей Рахманинов - Серенада за цигулка и пиано;  Соната за пиано № 2

Любомир Пипков - Пасторал

Билети - на касата на Концертна зала „Добрич“от понеделник до четвъртък между 10.00 и 18.00 часа.

 

c