Петък, 13 септември 2024

13.09.2024

Последвайте ни

К. Петрова пита премиера Главчев за върнатото от областния решение за референдум за перките

Народният представител Константина Петрова от „Възраждане“ отправи официално писмо до Димитър Главчев с искане за произнасяне по повод решението на областния управител на Добрич Румен Русев да върне за ново разглеждане решението на Общинския съвет Добричка за свикване на референдум относно изграждането на нови ветропаркове в общината. Според Петрова, решението на областния управител е неоснователно и противоречи на принципите на местното самоуправление, съобщават от централата на "Възраждане".

Петрова изрази категоричното си несъгласие с аргументите на областния управител, според когото въпросите, свързани с ветроенергийните съоръжения, са извън компетенцията на местната власт и са част от държавната политика. Според народният представител от „Възраждане“ това становище е „погрешно и в противоречие с Европейската харта за местно самоуправление“, която дава на местната общност правото и задължението да участва в процесите на вземане на решения, свързани с територията и ресурсите на общината.

Константина Петрова подчерта, че „местната власт има правомощия да регулира инвестиционните инициативи на територията на общината в съответствие със социалните, икономическите и екологичните интереси на общността“. Според нея, Законът за местното самоуправление и местната администрация ясно регламентира тези правомощия и те не могат да бъдат ограничени от други закони, регулиращи инвестиционното планиране. 

Областният управител върна решението за местен референдум за перките в Община Добричка

Константина Петрова акцентира върху факта, че „Законът за местното самоуправление и местната администрация не е подчинен на Закона за устройство на територията или други специални закони“, както твърди областният управител. Тя обясни, че тези закони регулират отделни аспекти на инвестиционната дейност и екологичните оценки, но не отменят правото на местната власт да взема решения в полза на общността.

„Местният общински съвет има правото да ограничава инвестиции, които засягат земеделските земи, биоразнообразието или културните обекти на територията на общината“, посочи Петрова. Тя добави, че подобни решения са в обществен интерес и са в съответствие с принципа на пропорционалност.

Народният представител от „Възраждане“ изрази и своите опасения, че въпросната заповед е издадена поради политически натиск или засягане на нечий частен интерес. Тя припомни, че преди сесията на Общинския съвет кметът на Община Добричка, е алармирала за заплахи и натиск, ако не се одобри инвестиционното намерение за нови ветропаркове.

Константина Петрова призова служебният министър-председател да се произнесе по въпроса и настоя областният управител да действа в интерес на жителите на областта, като не се поддава на натиск и не обслужва частни интереси.

c