Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

„Радвам се, че съм тук заедно с членовете на Комисията по повод началото на Френското председателство на Съвета. Франция поема тази голяма тежест в много специфичен контекст: здравната ситуация, свързана с COVID-19, продължава да буди безпокойство. Ние обаче действаме решително по отношение на ваксините. Това ни позволи да постигнем равнище на ваксинация от почти 70 % от общото население и почти 80 % от възрастните в Европа. Ние не само доставихме 1,2 милиарда дози ваксини на европейците, но същевременно изнесохме или споделяхме 1,5 милиарда дози ваксини в повече от 150 държави. Ние също така значително подкрепяме икономиката чрез програмата за възстановяване NextGenerationEU в размер на 800 милиарда евро.

Но това не ни кара да забравяме другите проблеми. Например, Вие казахте, че съседните на Европа региони са сцена на значително напрежение. Това се илюстрира от военния натиск на Русия върху Украйна и нейните заплахи към Молдова. Ето защо се радвам, че държава с политическа тежест и опит като Франция поема председателството на Съвета на ЕС в толкова деликатен момент. Защото гласът на Франция е висок и силен. И Франция отдава особен приоритет на  Европа.

Пред нас предстои много работа. На първо място, разбира се, относно климата. Европейската комисия направи подробни и амбициозни предложения за постигане на нашата цел за намаляване на емисиите на парникови газове с 55 % през 2030 г. Искаме да направим това по икономически и социално справедлив начин. Знам колко е важен за Вас този баланс, г-н Президент, и ние напълно споделяме тази амбиция. Затова разчитаме на Френското председателство да придвижи напред тези предложения.

Второ, цифровизацията. Нашата обща амбиция е да превърнем Европа в истинска цифрова сила в света, оформена в съответствие с нашите собствени правила и ценности. Миналата година направихме амбициозни предложения — нашите закони за цифровите пазари и услуги — за насърчаване на иновациите, като същевременно поставяме правила за демократична прозрачност на основните платформи. Надявам се и съм сигурна, че Френското председателство ще постигне бърз напредък по тези въпроси, тъй като, както знаем, те са в основата на тревогите на европейските граждани.

В по-общ план трябва да продължим да укрепваме нашия икономически модел, както посочвате - едновременно конкурентоспособен и социален. Работим за нов европейски модел на растеж, който, разбира се, се оформя от Зеления пакт, цифровите технологии, устойчивостта, в съответствие с NextGenerationEU. Той се основава на високи научни постижения, устойчивост и конкурентоспособност на европейските сектори. Тук отново се радвам, че нашите приоритети са сходни - например нашата инициатива за развитие на конкурентоспособен водороден сектор за постигане на целите на Европейския зелен пакт.

По повод този нов модел на растеж бих искала да спомена предложението на Комисията преди три седмици относно данъчното облагане на многонационалните дружества. Европейският съюз е един от първите, които прилагат тази историческа реформа относно минималната данъчна ставка, както е договорено от ОИСР и Г-20. Надявам се, че по време на Френското председателство ще постигнем бързо споразумение, тъй като тази реформа е необходима за справедлив световен растеж.

Друга важна тема е управлението на границите и укрепването на Шенгенското пространство — нашето пространство на свободно движение. Това пространство, което е в сърцевината на европейския проект, беше отслабено от редица кризи. Ето защо искаме да възстановим, запазим и укрепим отвореността на вътрешните граници на Европейския съюз. За тази цел през декември представихме предложения за реформи. Надявам се, че Френското председателство ще бъде в състояние да даде необходимия тласък на напредъка по този въпрос. Разбира се, това включва и укрепване на управлението на външните граници, борба с мрежите за контрабанда и работа с държавите на произход и транзитно преминаване. Ето защо искам също така да видя бърз напредък по нашия пакт за миграцията и убежището, който предлага този всеобхватен подход.

На следващо място, съгласни сме, че е необходим истински Съюз за отбрана. Съюз, който ни подготвя за бъдещи заплахи. Например следващата хибридна атака, независимо от това къде се случва. Нека постигнем съгласие по приоритетите си — благодарение на нашия стратегически компас, който е един вид Бяла книга за отбраната. Радвам се, че Френското председателство ще се ангажира с този въпрос. Очаквам с нетърпение обсъждането на тази тема на срещата на високо равнище през март. Вярвам, че е крайно време отбранителната реформа в Европа да ускори темпото.

Накрая бих искала да поговоря за нашите отношения с Африка. Разбира се, в контекста на пандемията от COVID-19 трябва да увеличим подкрепата си за този континент, както по отношение на ваксините, така и по отношение на икономическите последици. Отвъд тази криза обаче Африка, е ключов партньор за бъдещето на нашия континент, тъй като това е геополитическо, икономическо и демографско пространство, което ще бъде от съществено значение в утрешния свят. Ето защо очаквам с нетърпение обсъждането на начини за задълбочаване на нашето партньорство на срещата на високо равнище между Европейския съюз и Африка в Брюксел през февруари.

Това очертава една амбициозна програма за следващите шест месеца. Г-н Президент, можете да разчитате на ангажимента на Комисията. Благодарим Ви, че ни приехте тук.“

c