Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Израелският външен министър е на мнение, че приетата от ООН резолюция за спиране на огъня в Газа помага на "Хамас"

Приетата вчера от Съвета за сигурност на ООН резолюция за незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа е укрепила позициите на палестинското военизирано движение "Хамас" и го е накарала да отхвърли компромисното предложение на САЩ за ново споразумение за държаните в анклава израелски заложници, заяви днес израелският министър на външните работи Израел Кац, цитиран от ДПА.
Той изрази пред израелското военно радио разочарованието си, че САЩ не са упражнили правото си на вето върху резолюцията.
"Очакваме приятелите да ни дадат сили в тези трудни времена, а не да ни отслабват срещу "Хамас" и всички други врагове", каза Кац. Според него САЩ трябва "да налагат вето на всяко решение, което не осъжда категорично ужасяващото кръвопролитие и сексуалните престъпления, извършени от "Хамас" срещу бебета, жени, момичета и възрастни" на 7 октомври. 
ДПА посочва, че ООН излиза за първи път от началото на конфликта в Газа с резолюция за "незабавно прекратяване на огъня" там. Съветът за сигурност на организацията изиска и незабавно и безусловно освобождаване на държаните от "Хамас" заложници.
Преди ООН да излезе с решението, израелски пратеници бяха приели компромисен проект за споразумение за спиране на огъня, изготвен с американско посредничество в катарската столица Доха, и се надяваха то да бъде прието от "Хамас". И след резолюцията обаче палестинската групировка постави условие за незабавно изтегляне на всички военни части на Израел от Газа.
Това искане доказва, че резолюцията е била в полза на "Хамас", заяви Кац, като допълни, че решението на ООН е втвърдило позицията на радикалното движение по отношение на заложниците.
"Гласуването вчера беше грешка - и от морална, и от практична гледна точка", посочи израелският външен министър, според когото на "Хамас" е "било изпратено послание, че няма нужда да бърза и че има и друг начин".
На свой ред Кац увери, че Израел ще продължи военните си действия в Газа, включително и планираното сухопътно настъпление в граничния с Египет град Рафах.
Външната министърка на Германия Аналена Бербок, която днес се срещна с Кац, приветства призива на международната общност за прекратяване на огъня, което отдавна е било наложително. Тя добави, че от първостепенна важност са и освобождаването на всички израелски заложници и увеличаването на хуманитарната помощ за бедстващото палестинско население на Газа.
В същото време президентът на Израел Ицхак Херцог възприема лидера на "Хамас" в ивицата Газа Яхия Синуар като ключова фигура както за развоя на войната в анклава, така и за освобождаването на заложниците.
"Той е този, по чиято заповед се извършиха кръвопролитията през октомври. Оттогава той иска да пролива кръвта на невинни. Той е този, който желае регионалният конфликт да ескалира, иска да оскверни рамазана, да направи всичко, за да разклати съжителството в нашата държава и в целия регион, да посее разкол между нас и навсякъде по света", заяви държавният глава на Израел.
От друга страна, говорителят на Детския фонд на ООН – УНИЦЕФ, Джеймс Елдър, заяви днес, че децата в Газа са на ръба на гладната смърт, като посочи малкото работещи кувьози в болниците в анклава са пълни с ненахранени бебета. Той призова израелските власти да отворят контролно-пропускателните пунктове по северната граница на Газа с Израел.
Представител на израелските военни, който отговаря за съгласуването на спешната хуманитарна помощ, заяви в Женева миналата седмица, че няма ограничения за колоните с камиони с хуманитарна помощ за палестинците в Газа, отбеляза ДПА. Според него проблемът е вътре в самия анклав, където хората, натоварени с разпределението на помощите, явно са лишени от възможността да го правят.
От Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси обявиха в Женева днес, че е задължение на Израел в рамките на конфликта да гарантира, че храната за цивилното население ще бъде разпределена без ограничения.
Междувременно ливански медии съобщиха днес, че най-малко двама души са били убити при израелски въздушен удар, поразил през изминалата нощ къща в Южен Ливан. Загиналите са в граничния град Маис ал Джабал. Израелската армия информира, че е атакувала обект на ливанската шиитска групировка "Хизбула" в този район.
От движението потвърдиха удара, като съобщиха, че е убит един негов боец. Като прави уговорката, че информацията не е проверена по независим път, ДПА посочва, че броят на убитите бойци на "Хизбула" от началото на размяната на огън през израелско-ливанската граница на 8 октомври, ден след нападението на "Хамас" срещу Израел, вече е 242.

c