Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Израелският посланик в Германия напомни за значението на търговския маршрут през Червено море

Посланикът на Израел в Германия заяви, че защитата на ключовия световен търговски маршрут през Червено море трябва да бъде от голямо значение за най-голямата европейска икономика, тъй като йеменските бунтовници блокират преминаването на търговски кораби през него, съобщи ДПА.
"Това, което правят хусите в Червено море, е насочено не само срещу Израел, но и срещу цялата международна общност", заяви посланик Рон Просор. "Като страна износител, в интерес на Германия е морските пътища да бъдат свободни".
Израелският дипломат подчерта, че не желае да отправя препоръки към правителството в Берлин относно евентуално германско участие в ръководени от САЩ военноморски сили за защита на преминаващите през морето кораби.Той отбеляза, че "Германия е на страната на добрите, демократични и отговорни държави. Сигурен съм, че ще бъде взето правилното решение."
САЩ твърдят, че във военния съюз участват повече от 20 държави. Германското правителство все още проучва възможността за разполагане на германски кораби. Бунтовниците хуси, подкрепяни от заклетия враг на Израел – Иран, атакуват Израел с безпилотни самолети и ракети от началото на войната в Газа на 7 октомври. Те извършиха и няколко нападения срещу търговски и товарни кораби.
Големите корабни компании все по-често избягват маршрута през Червено море и Суецкия канал, през който преминава около 10% от цялата световна търговия.
Според САЩ, наскоро обявеният алианс за защита на търговските кораби включва Великобритания, Бахрейн, Канада, Франция, Италия, Нидерландия, Норвегия и Сейшелите, припомня ДПА.
Въпреки желанието на президента Джо Байдън за твърд международен отговор на нападенията на хусите, седмица след обявяването на новата военноморска сила много от съюзниците не искат да бъдат свързвани с нея публично, или изобщо, отбелязва Ройтерс. Италия и Испания направиха изявления, с които изглежда се дистанцират от участие в съвместната операция, в която според Пентагона участват над 20 страни. Но близо половината от тези страни не са обявили публично приноса си и не са позволили на САЩ да го направят, което отчасти отразява разделението, свързано с конфликта в Газа. Вашингтон продължава твърдата си подкрепа за Израел, докато критиките на международната общност срещу нарастващия брой палестински жертви се засилват.
Всъщност много страни от Европа и Залива вече участват в една от няколко водени от САЩ бойни групи в Близкия изток, включително в Обединените морски сили (ОМС/CMF), които обединяват 39 държави. Според говорител на групата операцията на ЕС "Аталанта" вече си сътрудничи в "реципрочни отношения" с ОМС. Това означава, че някои държави, които не са се присъединили официално към оперативната група в Червено море, все пак биха могли да координират патрулирането си с ВМС на САЩ.
Например, въпреки че Италия, която е член на "Аталанта", не е заявила, че ще се присъедини към операция "Пазител на благоденствието", италиански правителствен източник е заявил пред Ройтерс, че водената от САЩ коалиция е доволна от приноса на Рим.

c