Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Израелските заложници ще бъдат освободени само при условията на "Хамас", каза лидерът на групировката

Израелските заложници, държани в Газа, ще бъдат освободени само при условията на "Хамас", заяви днес в телевизионно обръщение лидерът на ислямистката групировка Исмаил Хания, цитиран от Франс прес.
Хания каза, че групировката е предала позицията си на Катар и Египет, и тя се основава на "пълното прекратяване на агресията" срещу палестинците, съчетано с оказване на помощ и изпълнение на техните справедливи искания, предаде Ройтерс.
"Заложниците ще бъдат освободени само при условията, поставени от съпротивата", каза лидерът на "Хамас".
По време на нападението си на израелска територия на 7 октомври "Хамас" отвлече около 250 души, 129 от които според израелските власти все още са държани в ивицата Газа, посочва АФП.
Хания също така обяви, че "Хамас", който контролира ивицата Газа от 2007 г., е отворен за създаването в края на войната на единно палестинско правителство на тази територия и на Западния бряг, където е централата на Палестинската автономия.
"Получихме много инициативи относно вътрешната (палестинска) ситуация и сме отворени за идеята за национално правителство за Западния бряг и Газа", каза той.
Хания също така посочи, че "с всеки изминал ден съпротивата и нейната увереност в победата стават все по-силни". "Врагът е обречен да бъде разгромен", добави той.
"Тази агресия ще приключи под ударите на съпротивата и упоритостта на нашия народ. Окупаторът няма друг избор, освен да се преклони пред волята на нашия народ", отбеляза лидерът на "Хамас".
Хания, който се намира в Катар, заяви, че "заговорът за изселване на палестинския народ няма да успее", след като двама крайно десни израелски министри се обявиха за доброволно напускане на ивицата Газа от палестинците.       

c