Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

Израелската хореографка ще има световна предпремиера в София

„Силно и ясно“ (Loud and clear) е  най-новият танцов проект на израелката хореографка Ор Марин.  Той ще бъде представен предпремиерно в София на 15 август. Това съобщават от Derida Dance Center, домакин на събитието.
Представлението е резултат от танцова резиденция на Ор Марин, която през последната година успя да пробие и да направи фурор на международната танцова сцена, допълват от „Дерида".
 В „Силно и ясно“ участват Томер Гиат, Оливия Корт Меса, Ноам Бен Израел и Ела Полак. Музиката е на Игор Крутоголов. Дизайнът на пространството е на Зохар Шоев.
Представлението е вдъхновено от термина Urban Intimacy (градска интимност) като поетична концепция, която описва едно емоционално, човешко състояние на обществото и взаимоотношенията. Урбанизмът като вътрешен подход, съзнателно състояние и емоционално състояние. „Природата” е далече от нас и ние сме оплетени и обвити в градски излишък, който ни отдалечава от връзките и общуването. Напоени сме с бял шум – той е около ръцете при докосванията, около сърцата ни при емоциите и около мислите ни при въображението и нашите стремежи и способността да знаем какво ни принадлежи, разказват от „Дерида“.
По думите им представлението силно и ясно ще се опита да покаже на сцената едно изследване на усещането за градска интимност.
Ор Марин е родена в Израел, учи в училище за изкуства „Хабостан“, в Нетания, завършва гимназията за изкуства „Телма Йелин“ (1999), музикалната академия Place, LCD в Лондон, училището за физически театър в по метода на Жак Лекок – The Body theatre, училището за сценичен и костюмен дизайн на Ракефет Леви и „SIC – звук”. През 2005 г., заедно с Оран Нахум, нейният партньор в живота и творчеството, основава Or and Oran Dance Theatre Company, и започват да създават произведения с уникален език, които се представят на различни сцени и фестивали в Израел и в чужбина. През 2015 г. тя създава центъра за обучение и изследване на танци Rе-Search в Израел с цел популяризиране на танцовото изкуство в Израел и създаване на първото по рода си училище в Израел за обучение на креативни танцьори.  
/ДД

c