Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Изложбата „Естествено пространство” на австрийската асоциация „Аркаде” гостува във Варна

Изложбата „Естествено пространство” на художници от Австрия, България и други страни, гостува в Градската художествена галерия „Борис Георгиев” във Варна. В три зали са подредени произведения на 16 автори. 
Инициативата е на асоциация „Аркаде” („kunstraumarcade”), които правят няколко изложби на тази тема през последните години, сред които „Градината“ през 2021 г. и „Природа пространство градина” през 2022 г. с участието на австрийски и български художници в Българския културен институт „Дом Витгенщайн” във Виена. Нейно продължение е проектът „Естествено пространство”, създаден специално за България.
Природата, като една вечна тема, в тази изложба е интерпретирана от всички автори по различен начин със средствата на съвременното изкуство, каза пред БТА художничката Елена Панайотова, която е един от участниците в проекта. Има живопис, рисунки, доста графика, и то много качествена, най-вече от австрийските автори. Има също и фотография, видео, обекти, инсталация, уточни тя. 
Във фотографиите си Флора Циметер слага акцент върху детайли от пейзажи, в които наред с флората има и елементи от градското пространство. Класически рисунки с туш върху хартия с название „Шушулки” -  „Изгорялата градина” представя Елена Панайотова. 
Има творби на две българки, живеещи в чужбина. „Море“ на Марта Стаменов е живопис, изпълнена със сложна техника. Тя се получава при потапянето на специална индийска хартия в морска вода, запазвайки „отпечатък“ от пясък, мидички и други морски обитатели. Нейните работи са „направени“ от вълните на няколко морета по света, каза Панайотова. 
Десислава Унгер участва с гравюрата на дърво „Бих се гмурнал”. Природата ме вдъхновява винаги и с изобразяването й искам да накарам зрителя да се съедини с нея и със себе си, сподели концепцията си авторката. Тя обясни, че преди е рисувала и хора, но напоследък ги изключва от творбите си, защото смята, че когато е изобразена единствено природата, човек може да си представя, че той е единственият сред нея. Творческите ми размисли винаги са свързани с човека и човешкото, но мисля, че липсата на субект в картината помага за по-пълноценното общуване на зрителя с нея, каза още Унгер и подчерта, че почти всеки художник търси постоянна връзка с природата и черпи оттам вдъхновение.  
„Аркаде” е една от асоциациите на артисти от Долна Австрия и в нея участват главно художници, но и писатели, и музиканти, поясни Елена Панайотова. Членуват и няколко българки, които живеят в района на Виена. Част от артистите са преподаватели, активни художници с по десетина изложби в годината. Организацията получава държавна и регионална субсидия, често прави изложби, премиери на книги и концерти, каза още тя. Преди четири години инициират пътуваща изложба в малки населени места, за да може изкуството да е достъпно за повече хора. 
След откриването на изложбата в „Дом Витгенщайн“ през 2022 г., от асоциацията решават да покажат творбите си и в България, за което получават съдействие от Австрийското посолство. Първоначалният план за пътуващата експозиция е включвал само Русе и София, но впоследствие тя е била поканена и от градските галерии на Добрич и Варна. Тъй като графиците в асоциацията са много добри, аз ги насърчавах да гостуваме във Варна и да покажат своите творби тук, където се провежда Биеналето на графиката, едно много важно събитие, каза Елена Панайотова. 
Крайморският град ще бъде последната спирка на „Естествено пространство“, уточни Десислава Унгер и добави, че занапред проектът може да се развива, но вече ще бъде в друг вид. Изложбата във Варненската градска галерия може да се види до 18 април.
 

c