Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Изложбата "Светът на операта в картини" на български и италиански творци гостува в Добрич

Изложбата живопис "Светът на операта в картини" ще бъде открита на 18 май, в Деня на музеите, от 14.00 часа в Дом-паметник „Йордан Йовков”. Поканата е от Регионалния исторически музей, Фондация за изкуство "Йордан Петков" и НЧ „Палитра”.

Куратор на изложбата е Нели Вълчева – директор на варненската Арт галерия Ларго. Експозицията е създадена по проекта "Операта - музикалната живопис" на Консулския кореспондент на Италия във Варна. Представени са 15 български и италиански художници, които са създали своите творби специално за тази изложба, интерпретирайки темите за музиката и оперното изкуство.

Изложбата бе показана за първи път през месец юли 2023 г. в ДКИ КЦ "Двореца", по време на традиционните дни на италианската култура в Балчик. В края на миналата година тя гостува и в Рим.

Откриването на изложбата в Добрич в събота ще бъде съпроводено с изпълненията на възпитаниците на Музикалното студио към Артцентър "Палитра". Събитието отново е посветено на 125 години от рождението на първосъздателя на българския балет Анастас Петров.

 

c