Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Изложба представя проекта „Артисти за деца“, реализиран в България, Кения и Занзибар

„Артисти за деца“ е разширена изложба, комбинираща фотоси от пътуващата изложба „Далеч от Африка“. От 16 до 31 януари тя ще бъде представена в галерия „Средец“ на Министерството на културата. За проекта театралната режисьорка Елена Панайотова и фотографът Атанас Кънев получиха награда „Пловдив“ (2023) за изключителни постижения в сферата на аудиовизуалното изкуство и фотографията, припомнят организаторите от фондация „Ден гри“.  
По думите им фотографиите отразяват дейности по програмата „Артисти за деца“, която е уникален български модел за прилагане на театрално изкуство за социална промяна като въвлича артисти и деца в риск, в творчески обучения и приказни театрални фестивали, реализирани петнадесет години в България и шест години в Африка. Изложбата включва кадри от Кения, Занзибар и родопското село Широка лъка, където са се реализирали фестивалните дейностите по програмата.
Програмата „Артисти за деца“, продуцирана от фондация „Ден гри“, е ръководена от Елена Панайотова петнайсет години в България (2002-2017) и шест години в Африка (2011-2017). В програмата са били въвлечени над 5000 деца и младежи в риск. Над 300 артисти от Африка и Европа са обучени от български екип в практиките на приложния театър. През 2016 г. програмата е сред осемте проекта от общо 1800 от цял свят, подкрепени от ЮНЕСКО за допринасяне за културно разнообразие в света. Участвали са млади артисти и студенти в изпълнителски и визуални изкуства от четири континента, и деца и младежи в неравностойно положение от домове от цяла България (Широка лъка, Смолян, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Гоце Делчев, Панагюрище, Брацигово ) и домове в Кения (Найроби, Кисуму) и Танзания (Аруша). 
В рамките на фотоизложбата, на 22 януари, ще има премиера на книгата „Приложен театър: Теория и практики от България до Африка“ от Елена Панайотова. Авторката обединява теоретично изследване за появата на така наречения приложен театър в глобален контекст и споделя емпиричен мултикултурен опит. Представянето ще бъде и с участието на проф. Камелия Николова.
Елена Панайотова е режисьор, педагог и продуцент. Тя е доктор по театрални изкуства, дългогодишен преподавател по актьорско майсторство в Академията за изкуства в Утрехт, Нидерландия, и департамент „Театър“ към НБУ. Съосновател и председател на управителния съвет на фондация „Ден гри“, чрез която продуцира и ръководи над 100 международни творчески събития и изяви. Проектите, които ръководи в сферата на изкуството и образованието, въвличат над 300 артисти и 5000 деца от четири континента. Панайотова има множество награди като театрален режисьор на над 30 драматични, оперни и куклени спектакли, които са били част от различни европейски фестивали през последните двадесет години. Филмът „Майка“ на Зорница София, който излезе тази година, е вдъхновен именно от работата й с приложен театър на няколко континента.  
/ДД

c