Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Изложба, посветена на победата при Шипка - Шейново през 1878 година, откриха в Казанлък

Изложбата "Последното сражение", организирана от Националния парк-музей (НПМ) "Шипка - Бузлуджа" и посветена на победата в сражението при селата Шипка и Шейното през Руско-турската война, беше официално открита тази вечер в залата на Литературно-художествения музей "Чудомир" в Казанлък. На откриването присъстваха представители на местния клон на Национално дружество "Традиция", на 61 Стрямска механизирана бригада, директори на културни институти, общественици, граждани. Събитията отпреди 146 години напомни директорът на НМП "Шипка - Бузлуджа" д-р Чавдар Ангелов. 
Повод за изложбата е навършването на 146-ата годишнина от битката при Шипка - Шейново, която е едно от възловите сражения в хода на Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 година, посочи пред БТА д-р Ангелов. "На практика в тази битка с неутрализирането на централната турска армия, укрепила се пред днешното казанлъшко село Шейново, окончателно е сломена нейната съпротива и тя е принудена да капитулира", напомни той.
Експозицията проследява цялата хронология на тези събития, в нея са включени експонати от фонда на музея, произведения на изкуството, които представят портрети на главните действащи лица от руска страна, картини, които пресъздават трудното преминаване през Балкана през зимата на 1878 година, въоръжение, боеприпаси, с които са си служили двете противостоящи страни, обясни д-р Ангелов. Изложбата дава още информация и за част от събитията, които се случват след това двудневно сражение, допълни той. Това са първите преговори между воюващите страни, които се провеждат в Казанлък на 16 януари 1878 година, последвалото Одринско примирие и подписването на Санстефанския мирен договор, който на практика в голяма степен слага край на войната, преди окончателното решение да бъде взето на Берлинския конгрес.
"Тази изложба е посветена на всички герои, които участват в това легендарно сражение и с цената на близо пет хиляди жертви успяват да принудят тази страховита турска въоръжена сила да капитулира, Вейсел паша заедно с всичките си офицери и войници е пленен, впоследствие отведен на територията на Руската империя. По един впечатляващ начин руската кампания на Балканския полуостров завършва с тази голяма победа при Шейново", коментира директорът на НПМ "Шипка - Бузлуджа".
Той допълни, че в края на февруари експозицията ще бъде представена в Историческия музей в Дряново, предвижда се да бъде показана и на други места. "Надяваме се, че я чака дълъг и славен път, какъвто е и пътят на тази голяма победа, която осветява свободата на България", коментира д-р Чавдар Ангелов.
Той отбеляза още, че през 2024 година за културния институт предстоят няколко важни събития. Отбелязана ще бъде 60-ата годишнина от създаването му, като предстои да бъде обявено какви ще бъдат събитията. За поредна година ще бъде отбелязана и годишнината от подвига на Хаджи Димитър и неговите четници, а през август ще се състоят и чествания по повод 90-ата годишнина от освещаването на Паметника на свободата на връх Свети Никола, обясни д-р Ангелов. Ако всичко върви както е планирано, се очаква в началото на лятото да започнат и дейностите по реставрация на Паметника, отбеляза той. 

c