Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Излиза ново издание на „Петър Дънов, вечният мислител“

Ново издание на книгата „Петър Дънов, вечният мислител“ излиза на книжния пазар в навечерието на две кръгли годишнини – 160 години от рождението на философа и 80 години от смъртта му, съобщават издателите от „Кръг“.
По думите им целта на тома е да направи живота на всички ни по-добър, да ни смири пред „стрелите на жестоката съдба“, но не и да ни примири пред лицето на несправедливостите. В книгата са събрани повече от 3000 съвета и мъдрости на Петър Дънов.
„Учителя, Беинса Дуно, Петър Дънов – няма значение как ще го на­речем. Ако си българин, знаеш кой е той. Срещал си мъдрите му мисли, чувал си за влиянието му върху цар Борис III, за лекциите му в покрайнините на София, които са привличали стотици хора, и за разходките му из Витоша с групи последователи, знаеш и за ежегод­ните събирания на членове от Бялото братство на Седемте рилски езера на 19 август за ритуално посрещане на слънцето“, пише съставителката Александра Минева.
Книгата включва раздели за храненето, постенето, здравето, съня и болестите, както и за вътрешната хармония, емоциите и любовта. Дадени са практически съвети за физически упражнения и дишане.
Петър Дънов се ражда на 11 юли 1864 година в село Хадърча, на 30 километра северозападно от Варна. След като учи във Варна и Свищов, работи като учител, но нуждата му от знания го отвежда през 1888 г. в САЩ. Там прекарва седем години, през които завършва Богословския факултет на Бостънския университет. Посеща­ва и курс по медицина една година. 
Завръща се в България през 1895 г. Пише и изнася лекции и беседи, среща се с хора, за да ги просветли за новата ера, която вярва, че настъпва за човечеството. Той обръща голямо внимание на чувствата и на тяхната способност да лекуват и разболяват. 
/ ГН

c