Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Избраният за патриарх митрополит Даниил е пример за много духовници, каза свещеник Димитър Михайлов в Смолян

Избраният за патриарх митрополит Даниил е истински монах, млад човек, който е за пример на много духовници. Това каза за БТА отец Димитър Михайлов, който е и първият демократично избран кмет на Смолян.  
И тримата кандидати са достойни, но Светият Дух реши митрополит Даниил да бъде избран за български патриарх. Роденият в Смолян през 1972 г. митрополит Даниил е поредният родопчанин сред висшия клир на Българската православна църква, след Екзарх Стефан и Видинския митрополит Дометиан. Мнозина миряни в Смолян днес благославят избора на митрополит Даниил за български патриарх.
Впечатленията на отец Димитър от новия патриарх са свързани със срещи и разговори в храма, както и с разкази от негови съученици от Езиковата гимназия в Смолян, богослови и общи приятели. Разговаряли сме на богословски теми и аз съм удовлетворен от това, че е много по-млад, но богословски подготвен, философски ориентиран, научно обоснован, посочи отец Димитър Михайлов. Той заяви, че е впечатлен от смиреността на митрополит Даниил, неговата подготвеност за висш духовник, милосърдие и желание да се отнася с любов и уважение към хората. При тези макар и редки срещи, добих представа за него като човек, висш духовник и достоен за патриарх на българите, допълни отец Димитър. Миряните в Смолян трябва да са благодарни, че Светият Дух реши той да бъде избран, ние се молихме за него, каза свещеникът.  
 

c