Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Изборният ден в Добрич - кошмар с машините

Имало е прецедент – разрешиха на избирател да гласува с пълномощно

Днешният изборен ден в област Добрич председателят на Районната избирателна комисия Цонка Велкова определи като кошмар заради множеството проблеми с машините.

„Не мога да отговоря каква беше причината. Отново отпечатване от ролката специализирана хартия за машинно гласуване, но след като са отразени само номерата на секцията и някакъв код,. За мен това не е никаква бюлетина, няма термин в Изборния кодекс за него“, коментира Цонка Велкова. Оттам започвали и проблемите. Техниците на „Сиела“ отказвали да подписват приложения 4 и 5. Заради това по цял ден секционните комисии трябвало да пишат констативни протоколи, съгласно указания на ЦИК, за да бъде допуснат избирател, на когото не е отпечатана машинна бюлетина, да гласува на хартия за съответния вид избор, за който не е отпечатана бюлетината.

„Проблемът беше в много секции. Имаше една секция в Добрич, където председателят каза „На нас ни омръзна да пишем протоколи, техникът отказва да подпише приложения 4 и 5, които да бъдат изпратени на РИК, за да се спре машинното гласуване и да не пишем протоколи“, посочи Цонка Велкова.

Друго характерно за изборите днес е изключително ниската избирателна активност. „Не зная какво щеше да стане, ако имаше висока активност“, каза тя предвид проблемите с машинния вот.

Тя поздрави всички, които участваха в изборния процес, за да упражнят своето пасивно избирателно право. „Бяха много дисциплинирани, за което ги поздравявам. Спазваха Изборния кодекс“, каза Велкова.

Сред жалбите в РИК днес има и такива за височината на параваните. Решението на ЦИК е, че  параванът не трябва да е по-малко от 120 см, няма максимум.

Цонка Велкова, която е председател на комисията вече на осми избори, посочи и прецедент днес - гласоподавател е допуснат да гласува с пълномощно. Преписката по случая е препратена по компетентност на МВР и прокуратура. За мен това е грубо нарушение на Изборния кодекс, каза председателят на РИК.

c