Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Изборът на Даниил е знак за доброто на Българската православна църква, каза кметът на Монтана Златко Живков

Радвам се за избора на Видинския митрополит Даниил за български патриарх. Смятам, че това е знак за доброто на Българската православна църква (БПЦ), заяви за БТА кметът на Монтана Златко Живков.
Живков припомни, че на 24 юни тогавашният митрополит Даниил, сега патриарх на България, бе гост на празника на Монтана „Свети Дух“ и в обръщението си към него Живков го нарече: “достоен сред достойните“. Кметът на Монтана напомни и че през 2018 г., когато Даниил пристигна във Видинска епархия, включваща областите Видин и Монтана, беше посрещнат първо в село Сумер от него и миряни от общината и епархията. Тогава Живков му е пожелал да бъде достоен митрополит, а сега му пожелава да е достоен патриарх.
Кметът на Монтана заяви, че Даниил е „енергичен човек с огромно желание за работа“ и приветства избора му за патриарх на България.
Златко Живков съобщи, че при управлението на митрополит Даниил в община Монтана са изградени шест православни храма, като един от тях – „Свети Дух“ в Монтана. е сред най-големите и най-хубавите в България. Останалите пет храма са в различни села на община Мотана и всичките те са издигнати при тясно сътрудничество между общинската и църковната власт в епархията.
На 24 юни в Монтана митрополит Даниил, генералният директор на БТА Кирил Вълчев и кметът Златко Живков откриха съвместно пресклуб на БТА в Монтана.
 

c