Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Ивайло Мирчев: Понеже Пеевски няма мяра, не знаем какво ще поиска от Борисов. И това е притеснително

ГЕРБ и ДПС са в пълна симбиоза, а Делян Пеевски прокарва част от решенията си през Борисов. Но Пеевски няма мяра, не знаем какво ще поиска, което прави бъдещето доста притеснително, дори опасно. Това заяви Ивайло Мирчев, народен представител от ПП-ДБ и кандидат за нов мандат на парламентарните избори на 9 юни в предаването “Денят с Веселин Дремджиев”.

“Ролята на Пеевски в самия ГЕРБ е наистина много сериозна. Много от решенията на Пеевски се прокарват през Борисов и неговите депутати. Отделно Пеевски продължава да владее съдебната система, МВР и службите. Проблемът е, че няма мяра и не знаем какво ще поиска след изборите от Борисов”, коментира Мирчев.

Народният представител заяви, че при влизането в управление с подкрепата на ГЕРБ не е имало илюзии за това кой кой е, както и какви са им намеренията. Но целта е била да се следва дневният ред на “Продължаваме Промяната - Демократична България”, което се е реализирало с приемането на промените в Конституцията. С подаването на оставка от ПП-ДБ са показали, че няма да предадат приоритетите си за реформи.

“Не сме имали илюзии за това, че Бойко и Пеевски са много сериозни политически хищници. Не сме вярвали, че са се променили - единият е в списъка “Магнитски”, а другият в предверието на “Магнитски”. Така че не сме излъгани в очакванията си. Нещо повече - самият Пеевски заяви, че Христо Иванов го е излъгал”, коментира той. 

“Влязохме с много ясна програма да направим конституционните промени и резултатът е огромен успех, защото дава основата за ограничаване на зависимостта на съдебната система. Но тези промени трябва да продължат и с приемането на закони и рокади в състава на регулаторите. Точно тогава те натиснаха спирачката”, каза Мирчев и изброи други успехи на управлението на кабинета “Денков”. Такива са увеличението на пенсиите, влизането в Шенгенското пространство по въздух и вода, както и поставянето на България на коловоза за влизане в еврозоната.

“Сега се правят всякакви опити това да се забрави и да се подрива доверието в ПП-ДБ. Усилията са на практика ежедневни, включително през медийния монопол. Те включват пускането на говорители, които обясняват, че няма смисъл да се гласува, понеже наесен ще има нови избори. ГЕРБ се е свил до администрация и клиентелистки вот, ДПС е в обичайния си размер и затова имат  интерес да няма много гласуващи. Така относителната им тежест става много голяма. Затова е толкова важно в неделя да се гласува”, каза Мирчев, който води листата в Добрич и е кандидат в 23 МИР - София. 

Според него един от инструментите за намаляване на влиянието на ПП-ДБ е създаването на партии “отровни двойници”. Мирчев призова хората да не забравят кой откъде произлиза, какъв е бил в миналото и какви позиции е отстоявал. “Помните ли когато Христо Иванов подаде оставка по време не Реформаторския блок? Тогава Петър Москов остана в правителството като здравен министър и продължи да работи за ГЕРБ. Как е възможно този човек сега да обяснява, че ще бъде вдясно и ще прави реформи?”, коментира той.

Според Мирчев играч на терена на подриването на доверие в системата е президентът Румен Радев. “Радев участва активно в предизборната кампания на страната на “Възраждане”. Очевидно неговата цел е президентска република след един, максимум два избора. И тогава трябва да дойде спасителят и да рестартира всичко, защото партиите не могат да се справят. Затова е важно е да бъдем максимално добре представени в следващото Народно събрание”, каза Мирчев.

Той призова хората да дадат сила на ПП-ДБ да продължат с реформите, които бяха заложени в меморандума преди ротацията. “През цялото време отстоявахме нашите приоритети, независимо от формулата на управление. Сега отново ще влезем в Народното събрание със същия дневен ред - продължаване на реформите в съдебната система, в службите за сигурност и в регулаторите, както и подобряване на средата за правене на бизнес. Ако направим тези неща, трудно България ще бъде изкарана от коловоза на развитие в следващите десетилетия”, коментира той.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

c