Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Ивайло Мирчев: Не можем да си позволим още 5-7 години загубено време за България

“След изборите 9 юни ще поставим нашите приоритети пред другите парламентарни сили, но по никакъв начин няма да вкараме ДПС във властта, както с наши гласове Бойко Борисов няма да бъде избран за премиер.” Това каза в интервю за БНТ Ивайло Мирчев, водач на листата на ПП-ДБ в Добрич и кандидат за народен представител в 23 МИР в София.  

Той увери, че коалицията отново застава искрено пред избирателите със  споразумението, което бе предложила преди провала на ротацията на управлението. То цели пълноправно членство на България в Шенген и еврозоната, довършване на съдебната реформа, реформа на регулаторите и спецслужбите. “Не можем да си позволим още 5-7 години загубено време за България”, категоричен е Мирчев. 

Той е песимист съм за следизборните  разговори за управление с парламентарните политически сили и призова избирателите: “Ако ще сме в опозиция, трябва да сме силна опозиция”.

Според него депутати от ГЕРБ и ДПС и техни публични говорители се опитват да внушат на хората, че наесен ще има нови избори и затова няма смисъл да гласуват на 9 юни. Но целта е да приспят хората и да поемат управлението. “Ако имаме избирателната активност на Германия, ДПС ще има 15 депутати”, смята Мирчев.

Политикът призна, че един от проблемите за ПП-ДБ е, че са се създали очаквания сред хората за 9 месеца управление да решат проблеми, натрупани при 12 години управление на ГЕРБ. Но е убеден, че ако България успее да постигне независими и професионални Висш съдебен съвет, Висш прокурорски съвет, антикорупционна комисия и регулатори, и влезем в Шенген по суша и станем член на еврозоната, тогава свършеното ще е повече, отколкото за предишните 30 години. 

България теоретично е най-некорумпираната държава в Европа, защото в затвора няма нито един министър или депутат, иронизира Мирчев. За сравнение, съдебната система в Румъния работи, защото там двама премиери и 500 кмета и държавни служители са били осъдени. На въпрос, може ли съдебната реформа у нас да се върне назад, Мирчев отговори, че това може да се случи, само ако някой има влияние над Конституционния съд да отмени съдебните реформи, въведени с конституционните поправки. 

Запитан за текущите вълнения в сектор здравеопазване, Мирчев отговори, че проблемите там до голяма степен се дължат на кражби и недобра организация, въпреки че финансирането през здравната каса е увеличено и тя разпределя над 8 млрд. лева. Но много неща се дължат и на лоша организация - като редовен кръводарител той сподели, че центровете по трансфузионна хематология нямат подходящо работно време да приемат всички кръводарители и те трябва да идват в неподходящи за тях часове или да висят по опашки.

Мирчев изтъкна огромните инвестиции за инфраструктурни проекти във всички общини, осигурени от управлението на ПП-ДБ, като само в неговия избирателен район - област Добрич, финансирането за общински проекти е 13 пъти повече отколкото за 4 години управление в последния мандат на ГЕРБ.

“Излезте да гласувате, важно е да имаме силно представителство в следващия парламент”, призова избирателите кандидатът за народен представител на ПП-ДБ, която се явява с номер 14 в бюлетината.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

c