Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Италианският премиер Мелони призова за бърз съдебен процес за италианска активистка, държана в Унгария

Италианският премиер Джорджа Мелони изрази днес надежда, че на задържаната в Унгария италианка Илария Салис ще бъде осигурен бърз съдебен процес и, че нейната невинност ще бъде доказана в съда, предаде АНСА.
Така Мелони навлезе в една полемика, която може да застраши отношенията между Рим и Будапеща, допълва Ройтерс по темата.
Снимки на 39-годишната Илария Салис, водена в понеделник в съдебна зала, с белезници и вериги на ръцете и краката, както и с верига около кръста, предизвика възмущение в Италия и накара медиите и опозицията да призоват дясното правителство в Рим да предприеме действия, за да ѝ помогне, отбелязва Ройтерс.
Случаят е политически деликатен заради дългогодишните добри отношения между Мелони и унгарския ѝ колега Виктор Орбан, които се срещнаха днес в Брюксел в кулоарите на Европейския съвет, отбелязва Ройтерс.
"Разговорът ни с унгарския премиер гарантира, че със сънародниците ни се отнасят достойно, с уважение и те ще получат справедлив съдебен процес, бих добавила и бърз", каза пред репортери Мелони. "Надявам се, че по въпроса може да се направи повече", заяви тя. 
Салис, преподавателка в начално училище близо до Милано, е обвинена, че е участвала в нападение срещу двама крайнодесни активисти, атакувани от група антифашисти  в Будапеща миналия февруари. В понеделник тя пледира невинна в съдебната зала.
Прокурори настояват за 11-годишна присъда за Салис, която трябва да се яви отново в съда на 24 май. Мелони заяви пред репортери, че се надява, че Салис ще докаже, че е невинна и добави, че макар на затворниците в Италия да не се поставят вериги, в Унгария това е нормално. 
"Така се действа в много суверени държави, дори на Запада", заяви тя.
 

c