Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Иранският върховен лидер поведе молитвите по време на погребението на висш съветник на гвардейците

Върховният лидер на Иран Али Хаменей водеше молитвите по време на погребението на Саид Рази Мусави, висш съветник от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, който загина при въздушен удар в Сирия, който според Техеран е извършен от Израел, предаде Ройтерс.
Хаменей отдаде почит на "неуморната борба на този мъченик и призова за неговото общение с божиите пазители", съобщи държавната телевизия.
Мусави беше един от най-опитните и ефективни командири на съпротивителния фронт, заяви генерал-майор Хосейн Салами, главен командир на Корпуса на гвардейците на революцията. "Нашето отмъщение за мъченическата смърт на Саид Рази ще бъде ни повече, ни по-малко от премахването на ционисткия режим", заяви Салами в предавана по телевизията погребална реч и добави, че той е защитавал мюсюлманската нация в продължение на почти 33 години. "Надявам се, че скоро, ако Бог позволи, великите и праведни палестински бойци ще заличат географското и политическото име на този зъл и фалшив режим."
Опечалените скандираха "Смърт на Америка, смърт на Израел", отбелязва Ройтерс.
Тялото на убития беше транспортирано от Сирия до свещения шиитски град Наджаф в Ирак, след което е било отнесено в Техеран. В понеделник израелски военен говорител отказа конкретен коментар за смъртта на Мусави, но заяви, че са предприети всички необходими действия за защита на страната.
От избухването на войната между Израел и палестинската групировка "Хамас" на 7 октомври подкрепяни от Иран групировки провеждат операции срещу Израел, а други, включително милиции в Ирак, заплашват американските интереси, припомня Ройтерс. Израел извършва от години нападения срещу цели в Сирия, които според него са свързани с Иран. Влиянието на Техеран в съседната арабска страна нарасна, след като иранските лидери подкрепиха президента Башар Асад в гражданската война, избухнала през 2011 година.

c