Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Иран се зарече, че ще отмъсти за най-кръвопролитната атака в страната от времето на Ислямската революция

Иранският елитен Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) и първият вицепрезидент на страната Мохамед Мохбер днес се зарекоха, че ще отмъстят за вчерашните взривове на церемония в памет на високопоставения командир Касем Солеймани, при които загинаха около 100 души, предаде Ройтерс. 
"Войниците на Солеймани ще им нанесат много тежки ответни удари", каза Мохбер пред журналисти при посещение в болница, в която са настанени част от ранените при най-кървавата атака в страната от времето на Ислямската революция през 1979 г. 
"Ислямска държава" днес пое отговорността за двете експлозии. 
Същевременно ирански държавни медии съобщиха за стрелба в югоизточния град Керман, но не оповестиха допълнителни подробности. 
КГИР разпространи изявление, в което определя вчерашното нападение като малодушен акт, "целящ да създаде все по-голяма несигурност и да отмъсти за силната любов и отдаденост на нацията към Ислямската република". В изявлението се допълва, че атаката "подсилва решителността за категорично и справедливо наказание на извършителите". 
Върховният лидер аятолах Али Хаменей се също се закани да отмъсти, а президентът Ебрахим Раиси определи атентата като "чудовищно и нечовешко престъпление". 
Иранският Червен кръст помага на ранените по време на церемонията в памет на Солеймани, която събра стотици иранци. Според някои местни информационни агенции броят на пострадалите е много по-голям от първоначално съобщения.  
Предишни атаки 
Техеран често обвинява заклетите си врагове Израел и САЩ, че подкрепят антиирански военни групировки. 
През 2022 г. сунитската терористична организация "Ислямска държава", която пое отговорност за вчерашния атентат, пое отговорност и за смъртоносно нападение срещу шиитско светилище в Иран, при което бяха убити 15 души. 
Преди това е имало и други нападения на "Ислямска държава", включително и два бомбени атентата през 2017 г. срещу иранския парламент и срещу мавзолея на основателя на Ислямската република аятолах Рухола Хомейни. 
Бойци от етническата общност на белуджи, както и арабски сепаратисти също са извършвали нападения в Иран. 
Солеймани беше убит на летището в Багдад при американска атака с дрон на 3 януари 2020 г., а Техеран нанесе ответен удар срещу две иракски бази, в които са разположени американски части. Тогава САЩ и Иран бяха близо до започване на война. 
Като главен командир на елитните сили "Кудс", задграничното подразделение на иранската КГИР, Солеймани ръководеше тайни операции в чужбина и бе ключова фигура в дългогодишната кампания на Иран за прогонване на американските сили от Близкия изток.
Напрежението между Иран и Израел и съюзника му САЩ достигна нова гореща точка след началото на войната на Тел Авив срещу "Хамас" в Газа. 
Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси предприеха атаки в Червено море срещу кораби, които смятат за свързани с Израел.
Освен това американски военни части в региона са подложени на нападения от милиции, базирани в Ирак и Сирия, заради подкрепата, която Вашингтон оказва на Израел. 

c