Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Инициативен комитет предлага проф. Казимир Попконстантинов за почетен гражданин на Велико Търново

Инициативен комитет предлага проф. Казимир Попконстантинов за почетен гражданин на Велико Търново. Номинацията е внесена в деловодството на Великотърновския общински съвет днес сутринта, каза пред журналистите в пресклуба на БТА Светлин Радев, директор на Военноисторическия архив – един от инициаторите.
Проф. Казимир Попконстантинов е роден през 1942 година в село Гарван, завършва Софийската духовна семинария, а след това специалност „История“ във Великотърновския университет. През годините е бил декан на историческия и православния факултети на университета, създател е на специалностите „Археология“ и „Балканистика“, преподавал е в университети в Залцбург, Кьолн и Фрайбург, припомни историкът проф. Андрей Андреев. По думите му за своята впечатляваща 50-годишна професионална дейност като археолог проф. Попконстантинов е направил открития, чиято значимост надхвърля границите на България.
Сред тях са проучванията на скалния манастир в Крепча, на Преображенския манастир и Момина крепост край Велико Търново, дворцовия комплекс в Преслав, откритието на първия надпис на кирилица, датиран от 921 година. През 2010 година изтъкнатият учен откри част от мощите на Св. Йоан Предтеча, което беше доказано от независими лаборатории в Портсмут и Копенхаген. Той е един от най-изтъкнатите специалисти по епиграфика в световен мащаб. Носител е на Хердеровата награда, отличието „Златен век“ и ордена "Св. апостол Андрей Първозвани" връчен му от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, почетен златен медал на Великотърновския университет за приносите му в областта на старобългарската епиграфика, в развитието на славистиката и старобългаристиката и в изследването на средновековната българска култура и за утвърждаване на престижа на висшето училище.
Над 150 подписа в подкрепа на предложението е събрал инициативният комитет, посочи Методи Петров, който е бил студент на проф. Попконстантинов. Сред инициаторите са също актьорът Любомир Бъчваров, художникът Христо Панев, археологът проф. Хитко Вачев, юристът Иван Бораджиев, писателят Емил Андреев, членовете на клуб "Традиция" и други.
Част от инициативния комитет е и режисьорът проф. Станимир Трифонов, автор на пълнометражния филм „Казимир“, чиято премиера ще се състои на 16 януари във Велико Търново. Филмът е заснет с финансовото съдействие на Община Велико Търново и е част от поредицата, представяща знакови за България личности, свързани с Велико Търново. Това е пореден филм, посветен на професионализма на проф. Казимир Попконстантинов, посочиха от инициативния комитет и припомниха, че филми за него са били правени от екипи на Дискавъри, Нешънъл Джеографик и други. 
 

c