Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Инициативен комитет иска от МРРБ за спешно решаване на проблема с водата в с. Рогачево

Инициативен комитет от жители на Рогачево ще внесе искане до Министерство на регионалното развитие и благоустройството за спешно решаване на проблема с безводието в балчишкото село, причинено от честите аварии по стария водопровод. Кметът на селото Илияна Димитрова припомни, че от 29 април до 7 май са били без вода. Тя съобщи, че до решението са стигнали на среща в кметството на 11 май.

На заседание на Общински съвет - Балчик в края на март, на което бе обсъдено лошото водоподаване по населените места в общината, общинският кмет Николай Ангелов посочи, че единственото село, което не се нуждае от ремонти, а от изцяло ново водопроводно трасе, е село Рогачево.

Ново спиране на водата за отстраняване на локализирана авария се планира на 15 май, съобщи управителят на ВиК Балчик Димитър Николов. Той не се ангажира да говори за бизнес инвестиции по трасето.

А такава е нужна за най-малко 14 километра водопровод, идващ от село Батово през землището на Генерал Кантарджиево до Рогачево, защото е в много лошо състояние, коментира заместник-кметът по устройство на територията Димитрин Димитров.

Кметицата на селото от Батовската долина е преброила, че в последните дни на безводието са отстранени десет аварии по 60-годишното водоснабдително съоръжение. Ако доскоро са страдали през лятото, заради това че селото е пренаселено, то проблемите им се изострят и през неактивните месеци – миналия октомври отново са били без вода, сега сагата започва още от април и не искат да гадаят какво ще се случи в летните дни. Това не може да остане така и затова пристъпват към гражданска инициатива.

Източник: Радио Варна

c