Петък, 18 октомври 2024

18.10.2024

Последвайте ни

Инициативата за пазар на употребявани вещи в Добрич не може да се проведе

Гражданската инициатива за организиране на пазар за лични употребявани вещи в Добрич, известен като "Car Boot Sale", за която ви съобщихме преди време, няма да се реализира, защото организаторът Ивелина Василева е срещнала законодателни пречки, съобщи тя в интернет. Въпреки първоначалния ентусиазъм и силния интерес от страна на гражданите, идеята не може да бъде осъществена в рамките на българското законодателство.

Преди около два месеца, група граждани начело с Ивелина, мотивирани от положителния отзвук на запитване в социалните мрежи, инициираха контакт с Община Добрич, за да намерят подходящо място за провеждане на пазара. В отговор на това, местната администрация е предложила паркинга до спортната зала „Добротица“ като възможен терен.

Въпреки осигуряването на място, инициативата се е сблъскала с административни проблеми. Организаторите са се консултирали с Регионалната здравна инспекция (РЗИ) и Националната агенция за приходите (НАП) относно изискванията за провеждане на такъв пазар. Оказва се, че законовите изисквания за търговска дейност, включващи регистрация и касови апарати, правят подобен пазар невъзможен за организиране в настоящата правна рамка.

„Направихме всичко, което беше нужно, но след като законът не позволява, няма какво повече да направим,“ споделя Ивелина Василева.

Инициативата за Car Boot Sale събра значителна подкрепа от гражданите, които виждаха в нея възможност за обмяна на употребявани вещи и намаляване на отпадъците.

c