Петък, 18 октомври 2024

18.10.2024

Последвайте ни

Граждани с отворено писмо след поредния наръган с нож в Добрич, остават в протестна готовност

Настояват за отговори какво е свършено от Консултативния съвет „Сигурност и обществен ред" при кмета на Община Добрич

Отворено писмо до институциите и медиите разпространиха от неформалното гражданско обединение „Будни граждани в памет на Живко Борисов“. То възникна след убийството в парка на Добрич на 56-годишния Живко Борисов Маринов бе прободен смъртоносно в парка от наркозависим и психичноболен, докато се разхожда на 7 март. Поводът е поредното нападение с нож в Добрич, при което пострада 19-годишен футболист на ФК „Добруджа 1919“ в ранните часове на 12.10.2024г.

„Все повече зачестяват случаите на агресия и престъпления в нашия град от психично болни, наркозависими, криминално проявени лица, в това число е и случая с онанисти, които в продължение на месеци тормозиха жени и деца. Всичко това ни притеснява много“, пише в отвореното писмо.

С него се настоява институциите да заемат категорична позиция против бездействието, против безотговорността и липсата на превантивни мерки, с цел предотвратяване на такива инциденти.

„Изминаха седем месеца от убийството на Живко Борисов, убийство, което разтърси цялата общественост. Събитие, което изкара множество граждани по площадите. Ние изразихме своето недоволство от работата на институциите още тогава и поехме инициатива за съвместна работа по „План за превенция" в град Добрич. Същият този план трябваше да отбележи потенциално опасните места в града, критичната инфраструктура, местата с голяма концентрация на хора и да представи предложения за преодоляване на дефицити и решения. Беше създаден Консултативен съвет при кмета, който си постави за цели - да изгради взаимодействие между органите на Общинска власт, МВР и гражданите. Съвместна работа по горе споменатия „План за превенция“ и подобряване на градската среда в контекста на сигурност и обществен ред.

Не можем да отречем че през изминалите месеци взаимодействието с ОД на МВР град Добрич беше на много високо ниво и свършихме не малко работа. За съжаление, не по същия начин, стои въпроса с местната администрация - Община гр. Добрич.

Ние, като граждани, продължаваме да се сблъскваме с гледките на спящи безпомощни хора по градинки и пейки, употребата на алкохол на публични места, агресия, тъмни улици и алеи в парка.

Ние, като членове на „Консултативния съвет при кмета", виждаме, че напредъка по „Плана за превенция" се свежда до няколко подменени крушки и скоростта, с която се движим е крайно незадоволителна“, се казва в отвореното писмо.

 В тази връзка се поставят въпроси, на които очакват отговори до 25 октомври. Те са 

1. Каква е дейността на Консултативен съвет „сигурност и обществен ред" при кмета на община Добрич? Какви цели си постави този орган при стартирането си през април 2024 г. и колко от тях изпълни?

2. Кога беше последното заседание на Консултативния съвет и може ли г-н Йорданов, като председател на този съвет, да излезе с отчет за дейността му?

3. Защо Общински съвет към Община град Добрич отхвърли предложението на г-н Йорданов за промяна на структурата на общинската администрация и създаването на нова длъжност заместник-кмет с ресор „Обществен ред и сигурност"? Какви са мотивите за отхвърлянето на това предложение? За подобна промяна се обявихме ние, от „Будни граждани“, още при стартиране работата на Консултативния съвет.

4. Готови ли са общинските съветници и кмета на гр. Добрич г-н Йорданов да седнат да една маса и да изгладят различията си по отношение това предложение за нов заместник кмет с ресор „сигурност и обществен ред“ и предложението отново да бъде внесено за гласуване?

5. Какво е предприела местната администрация в лицето на Община Добрич по отношение на превантивни мерки по обезпечаване на местата, които ние гражданите представихме в подробен анализ още през месец май?

6. Каква е дейността на ПК „Обществен ред и сигурност“ и може ли г-жа Зорница Михайлова да излезе с отчет за дейността на тази комисия? 7. Защо всяка година при наближаване на зимния период голяма част от градския парк „Св. Георги“ остава без осветление? Същото е и с много улици. Кой и поради какви причини решава да „дръпне шалтера"?

8. Има ли тенденция за повишаване на престъпността в град Добрич, в частност вандализъм, нарушаване на обществен ред и сигурност, хулигански прояви, побои и др.?

9. Подобри ли се координацията на институциите при случаи на нападения от психично болни и извършването на престъпления от такива лица?

10. Колко са случаите на психично болни, които са извършили криминални деяния и нарушаване на обществения ред от началото на годината до сега? 11. Има ли МВР необходимия ресурс да се справи с този вид престъпност? 12. Какви превантивни мерки са предприели представляваните от Вас институции за недопускане на тежки престъпления, като наръгването на младия мъж?

13. Какво смята да предприеме МВР по отношение на криминалния контингент, и по-специално употребата и разпространението на наркотици, както и престъпленията на лица след употреба на наркотици?

14. Какво смята да предприеме МВР по отношение на списъка с потенциално опасни места, който представихме през месец май? Инцидента от 12.10.2024г. е именно в непосредствена близост до място, което е включено в анализа ни.

От „Будни граждани - В памет на Живко Борисов" заявяват, че остават в протестна готовност.

Снимка: Архив

c