Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Индия е разгневена от коментарите на САЩ за ареста на опозиционен лидер

Индия извика днес високопоставен американски дипломат, след като Вашингтон заяви, че "следи отблизо" ситуацията след ареста на високопоставен опозиционен лидер няколко седмици преди парламентарните избори, предаде Франс прес.
Държавният департамент на САЩ призова Индия да осигури "безпристрастен, прозрачен и бърз съдебен процес" за най-високопоставения служител на изборна длъжност в Делхи Арвинд Кеджривал, арестуван миналата седмица в рамките на дългогодишно разследване по дело за корупция.
"Категорично възразяваме срещу тези коментари", посочи в изявление индийското външно министерство и допълни: "В дипломацията от държавите се очаква да зачитат суверенитета и вътрешните работи на другите (държави)".
"Съдебните процеси в Индия се основават на независима съдебна система, която е предназначена да постига обективни и навременни резултати, се допълва в изявлението.
Американският дипломат Глория Бербена беше заснета от индийски телевизии при пристигането си в индийското външно министерство. Посолството на САЩ засега не е направило коментар по темата.
Миналата седмица Германия изрази безпокойство от ареста на Кеджривал, една от ключовите фигурите в опозиционната коалиция, която се изправя срещу министър-председателя Нарендра Моди на парламентарните избори, започващи през април.
Индийското външно министерство съобщи, че в събота е извикало служителя номер две в германското посолство.
Местното правителство на Кеджривал е обвинявано във вземане на подкупи за предоставяне на лицензи за производство на алкохол на частни компании.
Опозиционният лидер отрича обвиненията, а поддръжниците му твърдят, че арестът му цели отстраняване на опонентите на Моди преди изборите – нещо, което индийското външно министерство отрича.
Правозащитници и опозицията обвиняват правителството на Моди, че използва съдебната система за политически цели.
От 19 април до 4 юни близо един милиард индийци ще гласуват, за да изберат ново правителство. Много политически анализатори приемат победата на Моди за даденост, не на последно място заради популярността на неговата хиндуистка националистическа политика сред мнозинството от населението.
 

c