Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Идеята Асен Василев да бъде включен като вицепремиер дойде от ГЕРБ, каза Николай Денков

Идеята Асен Василев да бъде включен като вицепремиер дойде от ГЕРБ. Това каза на брифинг в парламента министър-председателят акад. Николай Денков по повод предстоящата ротация в правителството и възможността Асен Василев да бъде втори вицепремиер. Винаги съм казвал, че това е възможен вариант и ако той бъде поставен на масата от тях, ние няма да възразим, каза Денков. Премиерът добави, че не би искал разговорите за ротацията да стартират с промяна на началната договореност, защото, по думите му, това може да ги извади в грешна посока. 
Това, което бих казал по отношение на работата на министрите е, че всеки от тях се справя в много трудна среда. Може да имам забележки по определени дейности, но най-общо казано, всеки един от тези министри, би могъл да продължи и да остане в новия кабинет. Въпросът е дали в някои отделни случаи ние можем да имаме кандидат, който да се справи по-бързо и по-успешно, добави премиерът. 
И друг път съм казвал, искам да подчертая, много е важно, както при съставянето на кабинета, така и сега при осъществяването на ротацията, ние да запазим усещането за екипна работа на кабинета. Би било изключително вредно, ако някои от министрите заживеят с мисълта "аз съм на този или аз съм на другия", коментира Денков. Ние трябва да работим като екип, защото това е начинът да решаваме общите задачи. Всъщност най-тежките задачи, с които се сблъскваме, са точно такива, които са изисквали координация от няколко институции, което не се случвало от години. За щастие успяхме да преодолеем този тип изолиране на съответните ведомства, добави министър-председателят. 
Денков подчерта, че министрите са подложени на голям натиск и имат много работа за вършене. Всеки от тях, освен че има много работа да свърши, освен че много често средата, в която трябва да изпълнява задачите си не е много приветлива, но те и много често са атакувани, без да има особено основание, коментира Денков в отговор на въпрос за думите на министъра на здравеопазването Христо Хинков, че не се ползва от политическа подкрепа. Министър Хинков свърши доста работа, има и задачи, които се забавиха, но трябва да се види дали има обективни причини за забавянето, или не, коментира още премиерът. Той даде за пример изграждането на Националната детска болница. 
Попитан дали ще участва в разговорите за попълване на позициите в регулаторните институции, Денков отговори, че ще участва в дискусиите, тъй като е част от лидерския екип на "Продължаваме промяната - Демократична България". Той подчерта, че решенията ще се вземат от Народното събрание. По отношение на регулаторите разговорите по същество не са започнали, каза Денков. По думите му там трябва да се реши какъв ще е подходът, каква ще е ролята на обществения съвет и дали към всички регулатори ще се подходи по един и същи начин. 
Относно водените от Тодор Тагарев разговори, по време на посещението му в САЩ, за разполагане на допълнителни войски на наша територия, Николай Денков увери, че министър Тагарев не може да вземе решение сам. Денков добави, че водените от военния министър разговори ще бъдат обсъдени, след като той се върне в България. Според Денков в България постепенно се изгражда по-силна армия, има промяна в обучението, по-доброто интегриране на България със съюзниците в НАТО. Той бе категоричен, че е новина, обсъждането на въпроса как групата, която имаме в момента, да бъде увеличена като състав.  
 

c