Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Хранене при пролетна умора

С настъпването на пролетта идват признаците на пролетната умора – разсеяност, отпадналост, липса на мотивация и концентрация, депресии, изтощение, желание за сън. В същото време, много от нас са боледували от настинки, грип и други инфекции през изминаващата зима. При инфекциите се разграждат белтъците в организма и намаляват нивата на голям брой витамини и минерали, които участват в имунитета, като витамини от група В, А, С, желязо, цинк, магнезий. Всичко това води до хранителни дефицити, умора и отпадналост, което ние чувстваме като пролетна умора. Правилното хранене, съобразено с настъпващата пролет, е най-добрият начин да преодолеем тези симптоми и да се чувстваме здрави и щастливи през пролетта.

Ето няколко подходящи храни за този сезон:

Зеленолистни зеленчуци

Разнообразието от лапад, маруля, спанак, коприва, киселец, салати, зелен лук и чесън, магданоз през пролетта е богато. Те са богати на антиоксиданти и желязо, което е особено важно за производството на енергия в организма. Магданозът е много богат на витамин С, който подпомага имунитета ни. Можете да си правите различни салати, но не прекалявайте със суровите зеленчуци, тъй като могат да раздразнят гастритите и колитите. Консумирайте повече зеленчуци в ястия с лапад, спанак, коприва. Пресните зеленолистни зеленчуци често съдържат нитрати. Нитратите са водоразтворими съединения, които можете да елиминирате чрез накисване на зеленчуците за 15-30 минути във вода преди употреба или готвене.

Варива, кълнове, ядки и пълнозърнести хлебни продукти

Бобът, лещата и грахът са много богати на микроелементи като цинк, желязо, селен. Ядките съдържат голямо количество витамин В6, витамин Е и селен. Всички са добър източник на белтък и мобилизират имунната ни система. Консумирайте пълнозърнест хляб и тестени изделия от пълнозърнесто брашно. Те са богати на полезните за здравето ни растителни фибри и минерали.

Тези групи продукти са подходящи и за Великденския пост.

Риба

Рибата и другите морски храни са основният източник на селен и са богати на белтъчини. Рибата съдържа и голямо количество омега 3 мастни киселини, които поддържат здравето на сърдечно и мозъчно-съдовата система и имат противовъзпалително действие. Консумирайте риба един-два пъти седмично, но не прекалявайте. Рибата може да съдържа тежки метали като живак, които могат да се натрупат във вашия организъм.

Мляко и ферментирали млечни продукти

Българското кисело мляко и зрелите сирена и кашкавали съдържат не само ценни белтъци, но и голямо количество витамин D. Те са мощно оръжие за подкрепа на имунната система и защитната бариера на червата. Препоръчително е да консумирате ферментирали млечни продукти и да избягвате, особено в зряла възраст, консумацията на прясно мляко. Прекомерната консумация на прясно мляко в зряла възраст може да доведе до непоносимост към лактозата и проблеми със стомашночревния тракт.

Яйца

Яйцата са изключително богати на белтъци и минералите цинк и желязо. Не случайно захранваме малките бебета първо с жълтък на яйце. Заблуда е, че яйцата съдържат холестерол. Холестеролът си го образуваме ние, хората, в нашия организъм, яйцата не съдържат холестерол. Те подпомагат изграждането на нови и здрави клетки.

Месо

През пролетта консумирайте по-леки меса като пуешко, пилешко и телешко. По-рядко консумирайте свинско. Консумирайте месата повече на скара или готвени, а не пържени. Месото е един от основните източници на белтъци и незаменими аминокиселини за нашия организъм.  

За да преодолеете бързо пролетната умора и да подкрепите имунната си система, можете да вземете и пробиотичните продукти Лактера. Laktera Magnesium, освен уникалния щам от воден произход Lactobacillus bulgaricus DWT1, съдържа и изцяло натурален активен морски магнезий, който участва в процесите на образуване на енергия във вашия организъм, намалява умората и повишава настроението. Laktera Vegan Zn е комбинация от активен цинк и нашия щам Lactobacillus bulgaricus DWT1, размножен на изцяло растителна среда от кокос, грах и пектин. Цинкът е много важен микроелемент, който участва при деленето на клетките, в метаболизма на всички вещества в организма, намалява умората и поддържа здравия ни имунитет.

Бъдете здрави с Лактера!

Повече информация : www.daflorn.bg

c