Петък, 17 май 2024

17.05.2024

Последвайте ни

Хиляди страници документи, снимки и дигитални кадри са получени като дарения в Държавен архив – Смолян през 2023 г.

В Държавен архив – Смолян през 2023 г. постъпиха 23 дарения, включващи документи, снимки, видео материали, съобщи за БТА директорът Милка Матушева.  Дарени са хиляди страници документи и дигитални папки, свидетелстващи както за съвременната история на Смолян, така и за исторически събития като Илинденско-Преображенското въстание.
С получените дарения са разкрити 3 нови лични фонда, направени са 13 допълнителни постъпления към съществуващи фондове и са заведени 7 нови частични постъпления. Новите лични архивни  фондове са на фотографа Сашо Сарандалиев, проф. Елена Каневска - Николова, директор на Филиала на ПУ в Смолян и на акад. проф. генерал-майор  д-р Димитър Шишманов.
Дарението на Сашо Сарандалиев включва снимки, негативи и видео файлове, запечатали значими събития и  личности на Смолян от 1985 г. досега. Създаденият нов фонд на изследователя на родопския диалект проф. Елена Каневска – Николова включва научни трудове и публикации,  дисертации и административни документи. Създаденият архивен фонд на акад. д-р Димитър Шишманов, представител на рода на Пейо и Колю Шишманови от с. Славейно,  е попълнен с документи и архивни свидетелства, дарени от неговата дъщеря д-р Лидия Шишманова.  Акад. д-р Димитър Шишманов е светило в родната ни кардиология,  бил е завеждащ клиниката по сърдечно-съдови, ставни и бъбречни заболявания в София,  заместник-началник на ВМА, главен кардиолог на Българската армия, посочи Милка Матушева. Дарените документи са свързани по-скоро с негови краеведски изследвания и обществената му дейност. Новите архивни постъпления са  във връзка с бунтовния Шишманов род, документи и свидетелства за Илинденско-Преображенското въстание, за построяването на бюст-паметниците в Славейно на Колю и Пейо Шишманови и др.
Сред получените частични постъпления през годината е дарение от изследователя на историята на Златоград Величко Пачилов.  Архивирани са първото издание на неговата книга „Излел е Делю Хайдутин“ и материали, свързани с написването й.

c