Сряда, 09 октомври 2024

09.10.2024

Последвайте ни

Гросмайстор Момчил Николов спечели международният шахматен турнир „Шабла 2024“

Гросмайстор Момчил Николов спечели четиринадесетото издание на международния шахматен турнир „Шабла 2024“. Той завърши с 8 точки от 9 възможни (7 победи и 2 ремита) – резултат, който му гарантира еднолично и убедително първото място. Състезанието се проведе на 6 октомври, неделя в спортната зала. Участие взеха 51 шахматисти от цялата страна и Румъния. Втори се класира другият гросмайстор в турнира – Радослав Димитров от Велико Търново. Трети е международният майстор Сашо Николов от София. Шестицата допълват: Лъчезар Йорданов (Варна), Раду Динка (Мангалия, Румъния) и Павел Янев (Варна).

Пламен Гочев от Добрич спечели наградата за най-добре представил се ветеран над 60 години. При жените първа е Елена Димитрова, съпруга на Радослав Димитров. Двамата най-добре класирали се участници с рейтинг под 1900 са Райчо Милев (Балчик) и Георги Георгиев (Варна). Самуил Велков заслужи наградата за най-добре представил се местен състезател. Той изпревари в генералното класиране Павлин Гочев и Георги Доцин. Много добри впечатления остави и по-малкият брат на Сами – Явор Велков, който е на 7 години и се занимава съвсем от скоро, но игра наравно с големите и спечели 4 точки. Дебют в подобен род турнир направиха и децата от школата на „Хармония 25“ Иван Николов и Валентин Димитров. Те завършиха съответно с 3 и 2 точки.

Победителят в състезанието Момчил Николов е родом от Добрич. Дългогодишен национален състезател и един от най-силните български шахматисти в момента. С гордост можем да отбележим, че през тази година, той загуби (а това не се случва често) от нашия Явор Николов по време на „Мемориал Георги Трингов“ в Пловдив.

Турнирът бе част от събитията, които ШК „Хармония 25“ организира по повод 30-та си годишнина.

c