Вторник, 17 септември 2024

17.09.2024

Последвайте ни

33-килограмова тиква и диня рекордьор са сред отличените на Празника на плодородието в Шабла

Това е изложение на храни и усмихнати производители и майстори, което ни показва как да направим живота по-усмихнат и по-вкусен, каза Ути Бъчваров

Десетото издание на Празника на плодородието се проведе в Шабла. В градския парк своите богато отрупани и украсени щандове бяха разположили народни читалища и кметства, земеделски и местни производители и гости.

На входа на парка посетителите имаха възможността да разгледат изложба с фотоси от минали години, запечатали слънчевите лица на добруджанките, произведените от тях плодове и зеленчуци или най-интересните моменти от предходните издания на Празника на плодородието.

Красиво украсените над 50 щанда бяха отрупани с местни блюда – тестени, безмесни, местни и рибни.

По традиция своя „работилница“ на празника имаше и Петър Бъчваров, познат на всички от телевизионният екран Ути. Той и неговите помощници приготвиха характерното за региона ястия бял ориз с миди, с който почерпи гостите на празника.

Домашният социален патронаж пък сготви вкусна рибена чорба, като рибата за курбана е осигурена от ИАРА и дарители.

За публиката беше подготвена богата програма с участието на над 20 самодейни състава, както и концерт на народния певец Здравко Мандаджиев.

Докато течеше програмата на сцената жури с председател Ути Бъчваров оценяваха буквално всичко – по вкус, замисъл и красота.

В категория „Най-едри плодове и зеленчуци“ наградените са за впечатляващата бамя на Мария Господинова, за тиквата с исполинско тегло от 33,743 кг, отгледана от Мирчо Стоянов от Дуранкулак. Наградени бяха и капии с тегло на вратни пържоли от Дуранкулак, алабаш с тегло 3,150 кг на Донка Недева от село Смин, патладжан с тегло от 1,053 кг на Невена Огнева село Граничар. Сред рекордьорите бе и гигантска диня с тегло 18,100 кг, отгледана от Мирослав Христов от село Пролез. С впечатляващи размери бяха картоф с тегло 0,976 кг на Николай Тодоров, ябълка, отгледана от Николай Василев от Крапец, дюля с тегло 0,650 кг от Дуранкулак, лимон, тежащ 0,637 кг, отгледан от Валентина Илиева от Крапец, както и гигантски морков на Михаил Манев от Пролез, както и 7-килограмово червено цвекло на Милена Манолова от Тюленово.

Голяма част от зеленчуците рекордьори бяха подарени на Домашния социален патронаж.

„Поздравявам целия този район, където все още има каква местна храна да се яде. Тук са едни от най-известните пиперки в България, най-вкусната рибена чорба“, каза Ути Бъчваров.

Наградени бяха и най-вкусните местни и национални ястия бяха приготвили в Черноморци.  Имаше страхотни произведения на кулинарното изкуство, които говорят за това, че хората искат да живеят по-здравословно, както и много модерни предложения.

Специална награда на журито отиде при земеделския производител Стефан Исев от района на Шабла. Пчеларска фирма д-р Йорданови печели наградата за 2024 година. НЧ „Дружба 1848“ с. Дуранкулак получи специална поощрителна награда за уникално сладко от динени кори и туршия от мариновани яйца. Специална награда бе присъдена за изложбата базар на общинска администрация Шабла. Отличена беше капамата с пилешко на село Ваклино. Специална награда сред оспорвана конкуренция на обредни хлябове, чиито рецепти са предавани от поколение на поколение, бе присъдена на кметство Захари Стояново.

„Всяко село и всяка фамилия има своите сърми. Село Смин тази година, освен страхотни сърми, бяха направили и баница, която те изстрелва в Космоса с ръчно точени кори, с лек аромат на пушек“, каза Ути, когато обяви наградата за най-вкусни местни национални ястия за кметство Смин. При тежка конкуренция в клас „Тестени изделия“ победител, по думите на телевизионния кулинар, е нещо между питка и лазаня – кметството и народно читалище „Победа“ в с. Горичане. Село Езерец обра овациите и специалната награда за модерно присъствие с опаковки, като на малка френска сладкарница и коктейли с Prosecco  и Aperol. Наградата за щанд с най-традиционно присъствие за наародно читалище „Изгрев“ в с. Тюленово. 105 различни ястия показа на своя щанд кметство Пролез и бе отличено за това кулинарно богатство. Специална награда за най-млад участник бе присъдена на Александър Жечев, който има 5-6 козички и прави собствено сирене.

Това е изложение на храни и усмихнати производители и майстори, което ни показва как да направим живота си по-усмихнат и по-вкусен, каза Ути Бъчваров.

Кметът на Шабла Мариян Жечев благодари на всички участници в десетото издание на Празника на плодородието. И обяви, че от днес до Коледа всяка вече красивият район на Шабла ще присъства в националния телевизионен ефир със започналото тази вечер излъчване на шестото издание на телевизионното риалити „Игри на волята“. „Ще гледаме красотите на Шабла, където Господ ни е благословил да живеем“, каза Жечев.

c