Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Граждански сигнал: Пункт за вторични суровини „обгазява“ квартал „Дружба 4“ в Добрич

Тази сутрин се усетила остра, задушлива миризма, която е предизвикала гадене и е била съпроводена от трясък на ламарини

На сигнал за остра, задушлива миризма в района на кръговото кръстовище за Балчик са се отзовали късно снощи служители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, каза за Про Нюз Добрич нейният директор ст. комисар Дарин Димитров.

На мястото се помещава пункт за вторични суровини. Тази сутрин е извършена проверка, установен е източникът на миризмата, издадени са предписания и е подаден сигнал до Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна, каза още комисар Димитров.

Сигналът до РДПБЗН е подаден от Недялко Колев, който живее и работи в съседство. В свои публикации във Фейсбук той пише за „силна миризма на отровни химикали и пропан бутан“. По думите му, които са придружени от снимков и видеоматериал, „в пункта се режат неразоборудвани автомобили заедно с пластмасата, стъклата, гумените уплътнители“ и „се съхраняват варели с отровни остатъци“.

Пред репортер на Про Нюз Добрич работещи в съседство казаха, че тази сутрин са усетили остра, задушлива миризма, която е предизвикала гадене и е била съпроводена от трясък на ламарини. Жител на близкия квартал „Дружба 4“ коментира, че през зимата и пролетта в района се е разнасяла „токсична смрад“, но не и напоследък.

В отговор от 26 април т. г. на жалба за изгаряне на отпадъци, сред които масла и стари гуми, генериращо задушлива миризма от площадката за вторични суровини, от РИОСВ – Варна информират, че на мястото е извършена проверка, при която не са установени изгаряне на отпадъци, замърсяване на въздуха или характерна миризма.

„По постъпил на 6 април 2023 г. в РИОСВ – Варна сигнал […] за горене на гуми, кабели и рязане на автомобили е извършена последваща проверка на обекта“, при която отново не са установени посочените в сигнала дейности и замърсяване, гласи още писмото.

В обекта се извършва „съхраняване на отпадъци от черни и цветни метали, негодни за употреба оловни акумулатори, батерии, отпадъци от излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, отпадъци от излезли от употреба МПС, пластмасови опаковки“, се казва в кореспонденцията.

Установено е обаче, че към момента на проверката дружеството, което стопанисва обекта, не притежава разрешително за дейности с отпадъци, каквото се изисква от Закона за управление на отпадъците. За нарушението са предприети административно-наказателни действия.

По случая предстоят още проверки.  

c