Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

Град Левски е домакин на национална научна конференция, посветена на предприемачеството през погледа на младите хора

В град Левски от днес започва национална научна конференция "Предприемачеството през погледа на младите хора – възможности и мечти". Тя е вдъхновена от Целите за устойчиво развитие на ООН и е част от календара за отбелязване на 100 години от създаването на Средно училище (СУ) "Крум Попов" в Левски и 15 години на организация "СОНИК СТАРТ". Това стана известно днес на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Плевен. В нея участваха Иван Иванов, управител на "СОНИК СТАРТ", Любка Александрова, кмет на община Левски, инж. Наталия Чингова, директор на СУ "Крум Попов" и проф. д-р Спартак Керемидчиев, главен редактор на списание "Икономическа мисъл". 
В научния форум свои презентации ще представят 38 участници – гимназисти от Левски, Плевен, Белене, Горна Оряховица, Сливен и Ямбол.
Целта на конференцията е да подкрепим младите хора в техните избори и желания, да сбъднем техния предприемачески поглед и техните мечти, каза Иванов. Искаме да провокираме тяхната инициативност и предприемчивост, да направят най-добрия избор за продължаване на образованието си във висши училища, добави той. 
Проф. Керемидчиев каза, че по време на конференцията младите участници ще получат по-добра представа за това какво представлява предприемачеството и да не се страхуват да лансират своите идеи. В трите дни на форума гимназистите освен, че ще представят свои презентации по различни теми, но и самите те ще бъдат изненадани, като бъдат предизвикани от менторите си с редица нестандартни задачи, които изискват творческо мислене. Една от тях ще бъде да отговорят на въпроса какво биха взели със себе си за пътуване до Луната. Всъщност на всеки един от нас му се налага да бъде предприемач, защото трябва да поемаме рискове в ежедневието си, коментира проф. Керемедчиев. 
Директорът на СУ "Крум Попов" подчерта, че предприемачеството в ръководеното от нея учебно заведение, е STEM профил и е сред желаните специалности като дава знания на учениците, необходими им след това да продължат образованието си във висше училище или да стартират свой собствен бизнес.
Конференцията се провежда под егидата на кмета на община Левски и патронажа на министъра на образованието и науката Галин Цоков с подкрепата на списание "Икономическа мисъл". Представените проекти по време на форума ще бъдат издадени в сборник.  

c