Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Голяма част от хората в област Добрич не искат вятърни паркове във водите на Черно море

Резултати от анкетата и гледни точки

Попитахме ви “Подкрепяте ли изграждането на вятърни паркове във водите на Черно море?” и 612 читатели на Про Нюз Добрич отговориха.

Въз основа на предоставените данни от анкетата е очевидно, че има отчетливо разделение по темата за изграждането на вятърни паркове във водите на Черно море. От общо 612 участници 89 (14%) са гласували „За“, докато 518 (84%) са гласували „Против“. 5 от гласувалите или близо до 0% нямата мнение по темата.

Мнозинството от участниците в анкетата не подкрепят идеята за изграждане на вятърни паркове в Черно море. В публичното пространство представители на различните общности посочват опасения относно въздействието върху околната среда, естетиката или потенциалните икономически последици за крайбрежните общности.

В същото време един от вносителите на законопроекта, народният представител от област Добрич Ивайло Мирчев посочва, че вятърните турбини се поставят на поне 20 до 50 км навътре в морето и не оказват негативно влияние на туризма и природата. Според народния представител вятърните турбини работят в 46% от времето през годината, което ги прави абсолютно надежден източник на енергия. По думите му потенциалът от офшорен вятър в българската част на Черно море е над 116 GW (за сравнение двата реактора на АЕЦ "Козлодуй" са общо малко над 2 GW).

Възможно е групата гласуващи да не е представителна за цялото население, особено за тези, които може да нямат достъп до цифрови технологии или да не са запознати с темата.

В сайта на Про Нюз Добрич вече можете да отговорите на въпроса "Одобрявате ли увеличение на заплатата на кмета на Добрич на 6800 лева?"

c