Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Годишна изложба представят учениците от Националното училище по изкуствата във Варна

Годишна изложба подредиха учениците от специалности Изящни изкуства и Рекламна графика на Националното училище по изкуствата (НУИ) „Добри Христов“ във Варна. Участват млади творци от пети до дванадесети клас, които представят 136 живописни, графични и скулптурни творби в жанровете на портрета, натюрморта, пейзажа, фигурални и абстрактни композиции, плакати, компютърни графики. Представените произведения са както учебни етюди, така и свободни работи.
Учениците са творили на пленери, от които единият е във Велико Търново. От него те показват много пейзажи на градска архитектура, на Арбанаси, както и на Хотнишките водопади. Присъстват и няколко изображения на гарата във Варна. 
Децата са работили с разнообразни материали - акварел, акрил, маслени бои, темпера, гваш, сух пастел, креда. Показват скулптури с гипс, монотипии, линогравюри, компютърни графики. Учениците в НУИ се обучават от художниците Красен Бербенков, Светлан Стефанов, Цветомира Георгиева, Васил Пенчев, Йоана Калудова, Надежда Антова, Георги Кенаров и Миряна Койнова.
Изявата е част от фестивала на училището, посветен на патронния му празник. Творбите са подредени в артсалона и стъкления куб на Радио Варна.
 

c