Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Главният равин на Москва в изгнание заяви, че Русия пренебрегва терористичните заплахи за сметка на репресии срещу опозиционери

Главният равин на Москва в изгнание обвини руските власти, че излагат евреите и другите граждани на опасност от нападения, подобни на тези от вчера, като насочват държавния апарат за сигурност към критиците на Кремъл вместо към терористичните заплахи, предаде Ройтерс.
Равинът Пинхас Голдшмит каза това, след като въоръжени мъже убиха 19 души в населената предимно с мюсюлмани република Дагестан в Южна Русия при нападения срещу църкви, синагоги и сблъсъци с полицията.
"През последните години руските власти използваха правоприлагащите органи, за да репресират всякакъв вид опозиция срещу Кремъл, опозиция срещу войната и всякакви движения като ЛГБТ общността, което бе обявено за екстремистко. Хората са изпращани в затвора за това, че критикуват войната", каза Голдшмит във видеоинтервю от Берлин.
"Така че вместо да се използват правоприлагащите органи, Министерството на вътрешните работи и ФСС (Федерална служба за сигурност) за гарантиране на сигурността на руските граждани, те се използват за изкореняване на всякаква опозиция на режима. И тук виждаме резултатите от това, а те са, че такива терористи като "Ислямска държава" отново и отново са в състояние да извършват успешни нападения срещу места за поклонения, срещу културни събития", добави той.
Разследващите все още не са установили кой стои зад вчерашното нападение, но "Ислямска държава" има трайно присъствие в Северен Кавказ, който включва Дагестан, отбелязва Ройтерс.
Едновременните, координирани атаки на въоръжени лица, които са готови да умрат при предваритлено подготвени нападения, са отличителна черта на ислямистката терористична групировка, която пое отговорност за масовото убийство на 145 души, присъствали на концерт в покрайнините на Москва през март.
"Най-вероятният извършител е "Ислямска държава", заяви във връзка с вчерашните нападение Рикардо Вале, експерт по групировката. "Ислямска държава" разполага със средствата и възможностите, а също така има силна опора в района", каза той пред Ройтерс.
Кремъл съобщи, че президентът Владимир Путин е изразил дълбоките си съболезнования във връзка с нападенията, но не е коментирал кой е виновен и защо властите не са успели да предотвратят атаката.
Голдшмит осъди нападението и заяви, че се моли за загиналите, сред които има и православен свещеник, както и за техните семейства. Той заяви, че, както изглежда, са били атакувани две синагоги - в градовете Махачкала и Дербент. И двете са били празни при атентатите.
В Дербент е убит охранител пред синагогата, а нападателите са опитали да я опожарят, уточни Голдшмит.
Равинът заяви, че нападенията бележат "продължение на много активния антисемитизъм", на който регионът стана свидетел през октомври миналата година, скоро след началото на войната в Газа, когато тълпа от хора, развяващи палестински знамена, устроиха безредици и нахлуха на международното летището в Махачкала, за да линчуват еврейски пътници от полет, пристигащ от Тел Авив. 
В Дагестан живеят едва няколко хиляди евреи, потомци на т.нар. планински евреи, които населяват района от над 2000 години, отбелязва Голдшмит. По-голямата част от тях са напуснали руската република след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., а след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. е имало нова вълна на емиграция, добави той. Той уточни, че отношението спрямо евреите в Русия се е влошил в резултат на войните в Украйна и Газа. Наред с други фактори той цитира многократните руски обиди срещу еврейския произход на украинския президент Володимир Зеленски. 
Голдшмит, който е председател на Конференцията на европейските равини, казва, че когато пристигнал за първи път в Русия през 1989 г., само в Москва имало един милион евреи, но в момента в цялата страна те са не повече от 100 000. 
Самият той напуска Русия малко след началото на войната в Украйна и насърчава повече евреи да последват примера му, вместо да останат в страната, която той нарича "полутоталитарна", отбелязва Ройтерс.
"Десетки хиляди евреи си тръгнаха и аз съм щастлив, че го направиха", заяви Голдшмит. "Обезпокоени сме за всички онези, които все още са там", добави той.
 
 
 
 
 

c