Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Германският вицеканцлер предупреди Китай за икономически последици заради подкрепата за Русия

Германският вицеканцлер Роберт Хабек днес отново предупреди китайското правителство за икономически последици заради подкрепата му за Русия, предаде ДПА.
Войната на Русия срещу Украйна пряко засяга интересите на Германия и Европа в областта на сигурността, каза Хабек в Пекин по време на среща с представители на китайското правителство по въпросите на климата. Хабек, който е и министър на икономиката на Германия, направи подобни коментари и вчера.
Китайската делегация беше водена от колегата на Хабек - Чжън Шанцзе, председател на влиятелната Национална комисия за развитие и реформи (НКРР). Органът е натоварен със задачата да направлява развитието на китайската икономика.
"Бихме постъпили по различен начин и със сигурност не толкова твърдо, когато анализираме къде имаме зависимости от суровини и технически стоки, ако тази война или подкрепата на Китай за Русия в тази война не съществуваше", подчерта Хабек. Тези въпроси не може да бъдат разглеждани независимо един от друг, добави той: "Нашите отношения, нашите преки отношения вече са негативно засегнати", отбеляза Хабек.
На пресконференция в Шанхай по-късно днес той подчерта риска от попадането в руски ръце на стоки, които могат да бъдат използвани, за да навредят на западните интереси.
Вицеканцлерът предупреди, че стоки с двойно приложение, които могат да се използват както в гражданската, така и във военната сфера, понастоящем достигат до Русия през Китай. "Това е техника, която може да се използва на бойното поле", посочи той.
Търговията на Китай с Русия е нараснала с 40 % спрямо предходната година, добави Хабек, като заяви, че около половината от този ръст може да се дължи на стоки с двойно приложение.

c