Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Германската външна министърка пристига във Филипините за обсъждане на споровете в Южнокитайско море

Германската външна министърка Аналена Бербок започва кратко двудневно посещение в Югоизточна Азия, като първата ѝ спирка е във Филипините, предаде ДПА.
Бербок има за цел да се запознае в детайли с динамиката на териториалните спорове в Южнокитайско море на фона на все по-настъпателната политика на Китай и се очаква  тя да се срещне със своя  филипински колега Енрике Манало в столицата Манила. Пекин претендира за почти цялото Южнокитайско море и предприема все по-активни действия в района през последните години. 
Виетнам, Малайзия, Бруней и Тайван също имат претенции към морската зона с площ 3,5 млн. кв. км, за която се смята, че е богата на природни ресурси, припомня ДПА.
През декември Манила обвини китайската брегова охрана, че е използвала водни оръдия срещу два филипински снабдителни кораба и ги е  блъснала. Пекин отхвърли обвиненията.
Районът, намиращ се на запад от Филипините и далеч на юг от Китай, предизвиква двустранни спорове от десетилетия. Китай пренебрегва решение на международен арбитражен съд от 2016 г., според което няма правна или историческа основа за претенциите си.
Освен геополитически въпроси, спорът засяга и риболовната промишленост, суровини като нефта и природния газ, както и безопасността на морските пътища, отбелязва ДПА.
По време на дипломатическото си посещение Бербок планира също така да засили сътрудничеството в областта на квалифицираната работна ръка между двете страни. Германия е сключила двустранна сделка, по силата на която е взела на работа около 2500 медицински сестри от Филипините от 2013 г. насам.

c