Сряда, 01 май 2024

01.05.2024

Последвайте ни

Германия арестува двама души за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Двама души, притежаващи двойно германско и руско гражданство, бяха арестувани в Германия по подозрение, че са подготвяли саботажни действия, включително срещу военни обекти на Съединените щати, с цел да подкопаят военната подкрепа за Украйна, съобщи германската прокуратура, цитирана от Ройтерс.
Властите са претърсили домовете и работните места на двамата заподозрени, които са обвинени, че са работили за чуждестранна разузнавателна служба, посочиха оттам.
Един от заподозрените, идентифициран от властите като Дитер С., от октомври 2023 г. е обсъждал възможни заговори с лице, свързано с руските тайни служби, се казва в съобщението. Дитер С. е бил подготвен да извърши бомбени нападения и палежи срещу военни обекти, включително такива, експлоатирани от американските сили, уточниха от прокуратурата.
Според сп. "Шпигел" съоръженията включвали военната база "Графенвьор" в южната провинция Бавария, където украински войници се обучават да използват американски танкове "Ейбрамс".
Руското посолство в Берлин не отговори веднага на запитванията за коментар, отбелязва Ройтерс.
"Действията са имали за цел по-специално да подкопаят военната подкрепа, предоставяна от Германия на Украйна срещу руската военна агресия", се казва в изявлението на германските прокурори. 
 

c