Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

Г-7 ще обмисли санкции срещу Иран и послание за сдържаност в Близкия изток е на среща на външните министри в Италия

От днес за три дни външните министри от Г-7 ще обсъдят на италианския остров Капри нови санкции срещу Иран заради атаката му срещу Израел, както и още помощ за Украйна за войната ѝ срещу Русия, предаде Асошиейтед прес.
Под ротационното председателство на Италия се очаква лидерите на Г-7 да излязат с общ призив към Израел да прояви сдържаност след безпрецедентното нападение на Техеран със стотици дронове и ракети през уикенда.
Италианският външен министър Антонио Таяни каза, че страната му подкрепя нови санкции срещу Иран, особено срещу производителите на дроновете, използвани в последната атаката, както и в нападения, осъществени от подкрепяните от Техеран въоръжени групировки в Ливан, ивицата Газа и Йемен.
Германският външен министър Аналена Бербок също призова за нови санкции срещу Иран, след като направи посещение в Израел непосредствено преди да отпътува за срещата на остров Капри.
"Ще обсъдим как бъдеща ескалация с още и още насилие може да бъде предотвратена", каза тя. "Защото това, което има значение сега е да спрем Иран без да окуражаваме последваща ескалация", добави Бербок.
Във Вашингтон съветникът по национална сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза, че очаква новите американски санкции да бъдат насочени срещу иранската програма за дронове и балистични ракети, както и към структури, подкрепящи Корпуса на гвардейците на Ислямската революция и иранското министерство на отбраната.
"Очакваме нашите съюзници и партньори скоро да ни последват със свои собствени санкции", каза Съливан в изявление.
Британският външен министър Дейвид Камерън посочи, че ще настоява за "координирани санкции срещу Иран" по време на срещата. Той се обоснова с това, че Техеран "дирижира толкова много зловредна дейност в този регион" – от „Хамас“ в ивицата Газа, „Хизбула“ в Южен Ливан до йеменските бунтовници хуси, които стоят зад нападенията на кораби в Червено море.
"Нужно е да им бъде изпратено ясно и недвусмислено послание от Г-7 и аз се надявам, че това ще се случи", каза Камерън пред медиите по време на посещение в Израел.
Двугодишната война на Русия в Украйна също е на дневен ред. На срещата на остров Капри са поканени украинският външен министър Дмитро Кулеба и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Очаква се Кулеба да повтори нуждата на страната му от военна помощ, включително артилерия, боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана.
САЩ и няколко европейски държави обсъждат предложенията приходите в размер на милиарди евро от замразени руски активи да бъдат използвани за закупуване на оръжие и друго финансиране за Украйна.
Лидерите на ЕС ще обсъдят предложението на среща в Брюксел днес, а върховният представител по външната политика Жозеп Борел ще присъства на срещата на остров Капри.

c