Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Френският президент пристигна на посещение в Бразилия

Френският президент Еманюел Макрон пристигна вчера в Бразилия на тридневно посещение, което има за цел да затвърди сближаването между двете страни под знака на опазвнето на Амазония, предаде АФП.
Макрон беше посрещнат от своя колега Луиз Инасио Лула да Силва в Белем - град в Северна Бразилия, който ще бъде домакин на срещата за климата КОП30 през 2025 г.
Преди това Макрон бе на визита във френския департамент Гвиана.
Околна среда, отбрана, икономика, геополитика: двамата президенти възнамеряват да демонстрират сближаване по всички направления между Франция и латиноамериканския гигант, ключов играч в БРИКС, блока на страните с бързоразвиващи се икономики.
Близо до Белем, един от големите градски центрове в Амазонския басейн, двамата президенти пътуваха с лодка до остров Комбу. Там те посетиха микропредприятие за производство на какао, което има за цел да покаже, че икономическото развитие и опазването на околната среда могат да вървят ръка за ръка.
Най-голямата тропическа гора в света играе жизненоважна роля в борбата с глобалното затопляне, като поглъща въглеродните емисии. Обезлесяването в бразилската част на Амазония е намаляло наполовина през 2023 г., което е успех за президента Лула, обещал да спре това явление до 2030 година. Общо 5152 кв. км гори са били унищожени. 
Това е първото официално посещение на френски президент в южноамериканския гигант от 11 години насам. Макрон възнамерява да обърне страницата на времето на крайнодесния президент Жаир Болсонаро (2019-2022 г.). В разгара на кризата с пожарите в Амазония Жаир Болсонаро и неговите министри направиха много нелюбезни и дори обидни коментари за президента Макрон и съпругата му, отбелязва АФП.       
 

c