Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Френският президент Макрон почете паметта на архитекта на европейската интеграция Делор

Президентът на Франция Еманюел Макрон отдаде днес почит на покойния Жак Делор за приноса за едни от най-значимите стъпки в напредъка на европейската интеграция в качеството му на председател на ЕК, предаде Ройтерс. Макрон говори по време на прощалната церемония за Делор в мемориалния комплекс „Дом на инвалидите“ във френската столица Париж.
Пламенният радетел за европейската интеграция, както го нарича Ройтерс, почина на 27 декември на 98-годишна възраст. Той има три мандата като председател на Европейската комисия - повече от всеки друг, заемал поста - от януари 1985 г. до края на 1994 г.
По време на динамичното десетилетие на Делор начело на Комисията Европейският съюз завърши изграждането на своя интегриран единен пазар и постигна съгласие по въвеждането на единна валута и осъществяването на обща външна политика и обща политика по сигурността, посочва Ройтерс.
"Жак Делор преобрази нашия континент така, както малцина други са го правили", заяви Макрон в надгробното си слово, описвайки покойния като проницателен преговарящ, който се е стремял постоянно да гради мостове и да постига компромиси, за да тласне ЕС напред.
На прощалната церемония по отдаване на последна почит на Делор в Париж присъстваха настоящи и бивши европейски лидери. Ройтерс обръща внимание на факта,  че изненадващо за някои наблюдатели на прощалната церемония е присъствал унгарският министър-председател Виктор Орбан, който има обичая да критикува ЕС.
Наред с него на крака при химна на ЕС - "Одата на радостта" на Лудвиг ван Бетовен - станаха германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, премиерът на Нидерландия Марк Рюте, настоящата председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен и управителката на Европейската централна банка Кристин Лагард, отбелязва Ройтерс.
Смъртта на Делор настъпи едва половин година преди изборите за Европейски парламент, за които социологическите проучвания предвиждат успех на евроскептиците в контекста на видимото изтощение в ЕС от инфлационната криза и войната в Украйна.
Въпреки това духът на Делор е жив, каза Макрон в мемориалния комплекс "Дом на инвалидите" в Париж, където по традиция Франция отдава последна почит на значими фигури. "Той току-що ни предаде щафетата", заяви президентът на Франция.Българският премиер акад. Николай Денков също отдаде днес последна почит на Делор. 

c