Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Френски доклад сочи, че Великобритания не сътрудничи достатъчно за ограничаване на миграцията през Ламанша

Според френски доклад Великобритания не координира в достатъчна степен усилията си с Франция за намаляване на броя на мигрантите, които прекосяват Ламанша с малки лодки, което говори за "недостатъчна ефективност" на политиките за борба с незаконната миграция, предаде Асошиейтед прес.
Според доклада, публикуван днес от Сметната палата на Франция - независим от правителството и парламента орган, отговарящ за одита на използването на публични средства - Париж "се стреми да разработи споразумения за оперативно сътрудничество" с Великобритания.
В доклада се споменава по-специално съвместното разузнавателно звено, създадено през 2020 г. за борба с трафика на хора и за намаляване на броя на хората, които рискуват живота си, за да прекосят незаконно Ламанша. През 2022 г. то е помогнало за разбиването на седем мрежи за незаконна миграция.
Сметната палата е "установила, че британците не предоставят полезна информация за заминаванията с малки лодки и дават много обща информация".
Информацията за обстоятелствата, при които пристигат мигрантите, и за тяхната националност "изглежда много откъслечна", се казва в доклада. "Следователно отношенията между Франция и Великобритания са небалансирани по отношение на обмена на информация и разузнавателни данни", се допълва в документа.
Министерството на вътрешните работи на Великобритания заяви днес, че докладът "се основава на остаряла информация и не отразява точно настоящите ни работни отношения, включително обмена на разузнавателна информация, с Франция".
 

c