Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Фокус група по енергийна ефективност от община Тервел обсъди възможни партньорства

Община Тервел стартира действия за привличане на заинтересовани страни в идентифицирането на  потенциални партньорства за Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ). Фокус групата в сферата на енергийната ефективност е сформирана на принципа на сходни интереси между заинтересовани страни в сферата на енергийната ефективност. Причината са високите разходи за отопление и осветление в публичния сектор и търсенето на алтернативи за тяхното оптимизиране.  Провеждането на фокус групата по енергийна ефективност от община Тервел е по проект „Партньорства за развитие“, финансиран по процедура BG05SFOP001-2.025 за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ чрез подбор „Повишаване на гражданското участие в процесите на изпълнение и мониторинг на политики и законодателство“ Приоритетна ос № 2 „Ефективно и професионално управление в партньорство с гражданското общество и бизнеса на ОП „Добро управление“.

В събитието участваха  представители на администрацията, НПО, местния бизнес. То е част от застъпническите действия и кампания сред местната общност в община Тервел за насърчаване участието на гражданите в реализирането на  регионални политики

Проектът бе представен от неговия ръководител Галина Митева – председател на УС на КРИБ в Добрич. Тя посочи, че причина за разработване на проекта е да се подпомогнат местните общности – община, бизнес, граждани и техните сдружения  да привлекат средства за решаване на общи проблеми.

Актуални проблеми пред местната власт в областта на енергийната ефективност представи заместник-кметът на Тервел Дияна Илиева. Тя посочи, че в общината вече са реализирани мерки за енергийна ефективност. 

Енергийната ефективност във фокуса на актуалните програми и проекти за финансиране – за физическите лица, за бизнеса, за сдруженията на граждани, представи Петко Горбанов – експерт. Той запозна присъстващите със съвременни технологии и добри практики при изпълнение на мерки за енергийна ефективност и посочи икономическите ефекти от тяхното внедряване. Даде конкретен пример за добра практика за изграждане на инсталация и производство на електрическа и топлинна енергия от биогаз – общата стойност на инвестицията е 4 млн. евро, която се откупува за 8 години.

Събитието завърши с дискусия, в която граждани посочиха високата първоначална инвестиция при внедряването на мерки за енергийна ефективност в домовете, както и необходимостта от търсене на иновативни методи за по-добро използване на местните ресурси.  

 

c