Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Финландските контролно-пропускателни пунктове по границата с Русия остават затворени до второ нареждане

Финландските контролно-пропускателни пунктове по границата с Русия ще останат затворени за неопределено време, съобщи днес правителството в Хелзинки, цитирано от ДПА.
През февруари Финландия разпореди затварянето на граничните пунктове до 14 април, като сега тази мярка ще бъде удължена до второ нареждане. Това означава, че остава в сила забраната за обработване на молби на мигранти във финландските контролно-пропускателни пунктове по граница с Русия.  
Освен това от 15 април ще бъдат затворени за развлекателно корабоплаване и морските преходи на островите Хаапасаари и Сантио, както и на пристанище "Нуйямаа".
В края на миналата година Финландия затвори всички контролно-пропускателни пунктове по 1340-километровата си граница с Русия поради нарастващия брой пристигащи, които нямат валидни документи за влизане в Европейския съюз.
Хелзинки обвинява Москва, че умишлено насочва към границата хора, търсещи убежище, които не разполагат с нужните документи, за да създава  проблеми на страната, която е членка на ЕС и НАТО. Кремъл отхвърля тези обвинения.

c