Сряда, 16 октомври 2024

16.10.2024

Последвайте ни

Костадин Костадинов: Скандално е решението на Административния съд в Добрич за референдума

"Възраждане" сезира Инспектората на ВСС. Ние не искаме Добруджа да се превърне в място, осеяно с перки, заяви Костадинов

Като скандална определи лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов ситуацията с решенията на Административния съд в Добрич във връзка с референдума в община Добричка. Според него референдумът безпрецедентно е свикан от местната власт, тъй като в България референдумите се свикват, въпреки местни и национални власти.

„Тук обаче безпрецедентно местната власт е решила, че такъв референдум е нужен, и хората в общината трябва да се произнесат за това дали да бъдат сложени нови ветрогенераторни мощности или не. Въпросът е, че в един момент Административният съд очевидно взема страна. И е много интересно решението, което съдия Любомир Генов е взел – дали е базирано само и единствено на закона, или е базирано на някои други аргументи“, каза Костадинов.

Според „Възраждане“ това решение е пример за непрозрачни корупционни практики в съдебната система. Поради това ще изпратят сигнал в Инспектората на ВСС и ще искат да бъде разследвано това решение на съдията, защото смятат, че след като има подобна безпрецедентна ситуация в общината, в която Общинският съвет взема решение да се свика такъв референдум и съдът в момента взема страна, би трябвало да има много сериозни не само реакции, но и последици за съдията, който е направил това, каза Костадинов. По думите му в случая става въпрос за намеса на съдебната власт в решенията на общината и намеса в съдебната власт под някакво давление.

„Декларираме за пореден път, че безконтролното „садене“ на ветрогенераторни мощности на фотоволтаични паркове, ще доведе до това, че в един момент  ще ядем домати и краставици от Турция и всякъде другаде ще внасяме храната си и няма да можем сами да задоволяваме хранителните си нужди“, заяви Костадин Костадинов.

Той припомни, че по стратегията Европа 2020 България трябваше към 2020 година да постигне поне 20% задоволяване на нуждите си от енергия от възобновяеми енергийни източници. Този план ние го преизпълнихме 2016 години. Сега мощностите наближават 30%, а с тези, които в момента се изграждат, със сигурност ще надхвърлят 30%. Само че в един момент ще започне да ни липсва плодородната земя.              

Костадинов напомни, че „Възраждане“ внесе поправка в законодателството на страната, с която се въведе забрана за изграждането на фотоволтаични паркове върху обработваеми площи в България. „Но това не важи за тези, които вече са получили одобрение, но не е започнало изграждане. България няма толкова много слънчеви дни и толкова удобни места, подходящи за изграждане на подобен тип генератори. Всичко това започва да задава една среда и основание за въпроси дали не ставаме свидетели на едно източване на държавния бюджет, защото цените, по които се изкупува тази електроенергия, са преференциални и са доста по-големи и гарантирани“, каза той.

Ние не искаме Добруджа да се превърне в място, осеяно с перки. Заради парка „Свети Никола“ в крайморска Добруджа нашата държава плати огромни глоби заради решения, които бяха в ущърб на европейската практика. Не искаме да се случва и това, което в момента се случва.

Ние не сме противници на възобновяемите енергийни източници. Дори напротив. Тези ВЕИ имат своето приложение, но то трябва да бъде ясно определено и диференцирано.

„Ангажимента, който „Възраждане“ поема пред гражданите на община Добричка, е да направим всичко необходимо, за да не допуснем тези инвестиционни намерения да се осъществят на територията на нашата община“, каза Костадинов, който припомни, че е потомък на жители от село Батово и към момента много негови роднини живеят на територията на община Добричка.

Поемаме ангажимент и ще съдействаме, както местната власт, така и жителите на общината в тази битка за запазването на добруджанския чернозем от опитите да бъде превърнат в техногенна урбанизирана среда, заяви Костадин Костадинов.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

c