Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Филипините искат да преговарят с Китай за Южнокитайско море, заяви филипинският външен министър

Филипините опитват да върнат Китай на масата за преговори за разрешаване на различията в Южнокитайско море, заяви филипинският външен министър Енрике Манало, цитиран от Ройтерс.  
Манало каза, че двете страни са провели среща на работната група миналата седмица в подготовка за разговори следващия месец. "Каквито и мерки за укрепване на доверието да постигнем, те няма да бъдат за сметка на насърчаването на нашия суверенитет, суверенни права, както и на нашите права и юрисдикция във филипинската изключителна икономическа зона", каза Манало.
Филипините използват името Западнофилипинско море за частта от Южнокитайско море, за която претендират, което е де факто тяхната изключителна икономическа зона. Китай предявява претенции за почти цялото Южнокитайско море с негова карта на териториите от 1947 г., която припокрива изключителните икономически зони на останалите страни, предявяващи претенции като Бруней, Малайзия, Филипините, Тайван и Виетнам.
С решение на арбитражен съд от 2016 г., което Пекин не признава за легитимно, претенциите на Китай в стратегическите води бяха обявени за невалидни.

c