Четвъртък, 18 юли 2024

18.07.2024

Последвайте ни

Фестивалът „Умея и ще успея“ в Добрич завърши с концерт на Георги Костадинов и бенд (СНИМКИ)

Фестивалът „Умея и ще успея“, организиран от Областен информационен център – Добрич, приключи с концерт на Георги Костадинов и Hit Machine Band в Младежкия център.

В началото на проявата кметът на Добрич Йордан Йорданов връчи наградите на тримата победители в конкурса за видео клип в рамките на „Умея и ще успея“.

Както Про Нюз Добрич писа, с 540 гласа първото място грабна десетокласникът Еманоел Пеев от Професионалната гимназия по аграрно стопанство (ПГАС). В клипа си той представя познанията и уменията, които е придобил в училище и семейния бизнес в сферата на земеделието.

На второ място се нареди деветокласникът Мирослав Николов, също от ПГАС, а на трето – Владимир Петков от IX „б“ клас в ПГ по ветеринарна медицина „Проф. д-р Георги Павлов“, който иска да стане ветеринарен лекар. В конкурса участваха 20 видеоклипа на възпитаници на професионалните гимназии в Добрич, Генерал Тошево и Тервел.

По-рано днес на пл. „Свобода“ се състоя и фестивалът „Умея и ще успея“. Участие в него взеха девет професионални гимназии и три висши училища – Добруджански технологичен колеж, Висше училище по мениджмънт и Колеж-Добрич при Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“.

Целта на форума е професионалните учебни заведения да представят по разнообразен начин възможностите за обучение и придобиване на квалификация и да споделят информация за изпълнените от тях проекти с европейско финансиране, които са помогнали на учениците да натрупат опит и знания.

Чрез разнообразни информационни материали „Европа Директно“ представиха приоритетите и политиките на Европейския съюз в сферата на образованието, обучението и новите умения, а експерти от дирекция „Бюро по труда“ бяха на разположение на гражданите с информация за актуални и предстоящи мерки за насърчаване на заетостта, развитие на умения и реализация на пазара на труда.

„Умея и ще успея“ е част от Общата кампания на мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз и цели да популяризира възможностите за професионално образование и обучение в област Добрич. С мероприятието ще бъде отбелязана и Европейската година на уменията 2023 г.

 

c